Ligesom tusindvis af andre var jeg en del af Danmarks 4. største by for en uge, da jeg var afsted på Roskilde Festival 2015. Jeg havde aldrig været på Roskilde Festival før, så jeg havde længe set frem til at opleve de mange muligheder for at spise og drikke på festivalen.
Nu er jeg ikke det store festivalmenneske, og tanken om at bo i telt og drikke lunkne dåsebajere i en hel uge tiltaler mig ikke ligefrem. Teltet kom jeg udenom ved at tage afsted som 100-timers frivillig, hvor jeg arbejdede som en del af IT Infrastruktur, hvilket betyder, at jeg ankom til Roskilde allerede en uge før den ydre plads åbnede. I løbet af den første uge blev de fleste pauser brugt på at lave research på, hvor jeg skulle spise og drikke, når de forskellige boder åbnede. De mest interessante boder og events foregik alle på indre plads, som første åbnede onsdag d. 1/7.
Food Court på Roskilde Festival 2015
Madboder på Roskilde Festival 2015
Siden 2012 har Roskilde Festival arbejdet målrettet med at gøre festivalen mere bæredygtig og øge mængden af økologi. Planen er, at der på Roskilde Festival i 2017 skal være minimum 90% økologi i alle madboder, og festivalen er allerede godt på vej. En stor del af madboderne er i dag samlet i Food Court, som er en hal fyldt med lækre madboder, hvor der er et krav om, at 60% af alle råvarer skal være økologiske.
På Roskilde Festival 2015 var der mere end 145 mad- og drikkevareboder, så jeg havde allerede på forhånd opgivet at nå rundt og prøve alle boder, men jeg havde som sagt lavet lidt research på forhånd og udvalgt en håndfuld steder, som skulle testes.
Burrito fra Barburrito
Barburrito
Barburrito var en af de første steder i Food Court, der blev afprøvet. Her fik jeg en burrito med svinekød, ris, frijoles refritos (stegt bønnemos), avocado, blandet fintsnittet kål/salat og koriander. Det var en super velsmagende burrito, og nok den bedste jeg nogensinde har fået. Burritoen kunne fåes med enten kylling, svinekød eller vegetarisk.
Derudover solgte de også tacos, som også kunne fås med enten kylling svinekød eller vegetarisk. En af de andre dage var jeg et smut forbi og få en enkelt taco – også med svinekød – som en lille snack, og den var også enormt lækker. Det var en helt tynd og blød taco med bl.a. frijoles refritos, avocado og svinekød. Og så lige lidt chilisauce på toppen. Det var virkelig en lækker snack. Husk at du også kan finde på min egen opskrift på tacos lige her.
Street food fra Kiin Kiin Street
Kiin Kiin Street
Sidste år lå Kiin Kiin Street i Food Court, men fordi boden var så populær, så måtte de flere gange i løbet af festivalen melde udsolgt. I år havde Kiin Kiin Street udvidet sin bod og lå nu udenfor Food Court side om side med gorm’s. Her var der tre ting på menuen: pad krapow, rød karry og forårsruller.
Både Maiken (som var på festivalen for en enkelt dag) og jeg endte med at snuppe en rød karry, som var med kylling, kokosmælk, grøntsager og jasminris, og en forårsrulle, der var med svinekød, glasnudler, bønnespirer og grøntsager. Forårsrullerne var sprøde og velsmagende, men relativt dyre taget størrelsen i betragtning (15,-/stk.). Den røde karry smagte også rigtig godt, men jeg havde måske forventet, at den var en smule mere intens i smagen. Derudover, så havde de ikke været helt grundige nok, da de pillede kyllingen, da vi begge fandt små stykker ben i kyllingen, og så var grøntsagerne også lige lovlige groft udskåret, når vi kun fik en ske at spise med. Det var sådan set også et rigtig godt og velsmagende måltid, der var bare lige nogle småting, som jeg synes, at de kunne gøre bedre.
Paëlla fra Paëlla’n’Pilau
Paëlla’n’Pilau
Paëlla’n’Pilau lå også inde i Food Court, og gæt engang, hvad de serverede? Paëlla og Pilau selvfølgelig! Deres paëlla var enormt populær, og der var som regel ret lang kø. Paëllaen blev selvfølgelig lavet på en stor paëllapande, så det var med at holde sig til, når paëllaen var ved at være færdig. Første gang jeg kom forbi, gik der noget tid før den var klar, så der endte jeg med en burrito fra Barburrito i stedet for. Dagen efter gik jeg forbi, da jeg skulle til at have frokost, og det passede tilfældigvis med, at der var ved at være en portion af paëllaen klar.
Det var en rigtig lækker og velsmagende paëllaen med kylling, rejer og muslinger – det hele på ben/i skaller og perfekt tilberedt, hvilket gjorde det lidt grisset at spise, men sådan skal en paëlla være. Jeg gik i hvert fald derfra med et smil på læben (og lidt fedtede fingre).
Street Dog fra Manzel Street Food
Manzel Street Food
Manzel Street Food serverede libanesisk street food i deres bod i Food Court. Jeg havde flere gange set folk spise deres falafler, men da jeg var forbi for at bestille 3 mini falafler, var der udsolgt. Da jeg senere var forbi for at bestille deres “prime falafel”, så var der et kvarters ventetid, så jeg endte med at bestille deres “street dog”, som var et libanesisk take på en hotdog bestående af et super lækkert brød med tomatsalsa, hummus, en libanesisk pølse og masser af grønt på toppen. Brødet var rigtig lækkert og den såkaldte street dog smagte virkelig godt! Hertil købte jeg en dejlig forfriskende lemonade, som smagte rigtig godt til den krydrede hotdog. Det viste sig, at det bare var et glas Schweppes Ginger Ale med en skefuld granatæblekerne og et par kviste mynte, som de tog svimlende 35,- for.
Lun kartoffelkompot fra Aamanns
Aamanns
Aamanns havde selvfølgelig også en bod i Food Court, og her blev der serveret lun kartoffelkompot, kyllingesalat og rød grød med fløde. Deres serveringer så generelt ud til at være med friske, sprøde grøntsager og masser af krydderurter, så lørdag aften var jeg forbi og købe mig en portion lun kartoffelkompot med spidskål, pære, purløg, persille, brødkrummer, citron, vesterhavsost, yoghurtdressing og smørristet rugbrød. Tidligere på ugen havde jeg set, at de reklamerede med bacondrys, men det lod desværre til at være udsolgt, da jeg var der.
Den lune kartoffelkompot var præcis, som jeg havde forventet: dejlig frisk og sprængfyldt med smag. Det var en rigtig lækker og enormt velsmagende kartoffelkompot, og det var lige, hvad jeg havde brug for på daværende tidspunkt. Det eneste jeg kunne sætte en finger på var, at det smørristede rugbrød ikke var helt sprødt, som jeg havde forventet, at det ville være, men bortset fra det var det et skønt måltid mad.
Food Court på Roskilde Festival 2015
Andre steder jeg var forbi
Ovenstående madboder var dog ikke de eneste jeg var forbi i løbet af festivalen. En sen aften først på ugen var jeg et smut forbi Mummbai Indian Streetfood for at få en lille snack, hvor jeg købte tre små kyllingesamosaer med mangokompot, som udgjorde en særdeles glimrende snack efter en god håndfuld øl.
Jeg var også forbi Dixie Burger, som åbenbart er en klassiker på Roskilde Festival, hvor jeg fik en cheese burger. Burgeren blev serveret i en lidt tør og kedelig bolle med tomatsalsa, en smule slatten icebergsalat, en fint stegt bøf, som dog manglede lidt salt, wannabe-cheddarost (den der gule toast-ost) og jalapeños. Selvom burgeren egentlig smagte okay, så var det nu en lidt kedelig oplevelse.
Ma Poule, som du måske kender fra Torvehallerne, havde også en bod i Food Court, hvor jeg var forbi og få mig en confit de canard sandwich, som viste sig at være en lidt fesen omgang. Brødet, der egentlig var ret lækkert, var smurt med fransk sennep og fyldt med en lille smule rucola og alt for meget confit de canard. Jeg elsker confit de canard, men der var simpelthen for meget af det til, at jeg kunne spise min sandwich op. Der måtte gerne have været mere rucola og så manglede der et syrligt element. Derudover, så var der små stykker af ben i kødet, hvilket var en lidt træls oplevelse.
Efter Paul McCartney-koncerten lørdag aften var jeg blevet lidt lækkersulten, og kom tilfældigvis forbi Busbus, som er kendt for deres flæskestegssandwich, så sådan en måtte jeg da lige have med. Den blev serveret (lidt atypisk) i en ganske lækker ciabattabolle med saftig flæskesteg, sprød svær, rødkål og syltet agurk, og det var altså bare en god flæskestegssandwich!
Opsummering
Generelt var udvalget af mad på Roskilde Festival 2015 rigtig godt, og det var en fornøjelse ikke at være omringet af junk food, bare fordi man var på festival. Som du nok kan høre, så var mængden af junk food, der blev indtaget meget begrænset, og generelt fik jeg rigtig meget god og velsmagende mad. Når det så er sagt, så synes jeg, at priserne var lige lovligt høje de fleste steder. Jeg kom typisk af med 60-80,- for et måltid mad i Food Court, hvilket efter min mening er lige i overkanten taget portionernes størrelse i betragtning.
Vil du forøvrigt læse mere om udvalget af burgere og fritter på Roskilde Festival 2015, så havde Pigen & Pomfritten påtaget sig den hårde tjans og prøvet de fleste steder, hvilket hun har skrevet et indlæg om.
Der var masser af Tuborg RÅ på Roskilde Festival 2015
Drikkevarer på Roskilde Festival 2015
På Roskilde Festival 2015 var det ikke kun maden, der var i fokus, men også drikkevarer, og i løbet af festivalen fik jeg da også indtaget min del af diverse (alkoholiske) drikkevarer. Udvalget var ganske pænt, men der er nu stadig plads til forbedring.
Tuborg RÅ
I 2014 bryggede Tuborg er ny øl eksklusivt til Northside og Roskilde Festival, der udelukkende blev tilgængelig på fad. Det drejer sig om Tuborg RÅ, som er en økologisk og ufiltreret pilsner på 4,5%. Smagen afviger ikke meget fra en ganske almindelig Tuborg, men der er dog en lille forskel. Tuborg RÅ er en smule bedre end den almindelige Tuborg, og i og med, at den er ufiltreret, så smager den af lidt mere.
Ølbod ved siden af Food Court
Jacobsen Roskilde Festival 2015
Udover Tuborg RÅ så var der igen i år blevet brygget en Jacobsen Pale Ale til Roskilde Festival 2015. Hvor Tuborg RÅ var brygget både til Northside og Roskilde Festival, så er Jacobsen Roskilde Festival 2015 brygget eksklusivt til Roskilde Festival. Øllen er brygget i samarbejde med tre udvalgte festivalgængere med målet om at brygge en øl med smagen af “The Orange Feeling”, hvilket jeg faktisk syntes var lykkedes ganske godt. Der er tale om en dejlig humlet Pale Ale med noter af bl.a. appelsin, grapefrugt og blomster, og det var helt klart min foretrukne øl på Roskilde Festival 2015.
Årets to vine til Roskilde Festival 2015
Roskilde Festival Vin
Er du ikke så meget til øl, så var der også mulighed for at købe en karton vin, og selvom emballagen skriger “discount”, så er der faktisk tale om to glimrende produkter. Roskilde Festival har siden 2008 serveret fairtrade vin på festivalen, og salget af vin er steget markant siden da. Før der blev sat fokus på kvalitet og bæredygtighed blev der solgt ca. 20.000 l vin/året på Roskilde Festival, og i år var der indkøbt 40.000 l vin med en fordeling på 27% rødvin og 73% hvidvin.
Begge vine er fra det italienske vinhus Cantine Sgarzi, som ligger ca. 30 km sydøst for Bologna i Norditalien. Hvidvinen er lavet på chardonnay og tilsat en smule sukker for at øge drinkability-faktoren. Jeg havde fornøjelsen af at smage begge vine til en foodwalk med fokus på drikkevarer på festivalen, og det var en dejlig let og frisk hvidvin, som jeg sagtens kunne finde på at købe en karton af. Rødvinen var lavet på sangiovese og var ligesom hvidvinen tilsat en smule sukker. Den var desværre en smule for varm, da jeg smagte den, men ligesom hvidvinen var den også relativt let, og så var den dejlig frisk og frugtig som en typisk ung sangiovese. Desværre var man nødsaget til enten at drikke vinen direkte af kartonen og derved gå glip af al aromaen – med andre ord, ca. halvdelen af oplevelsen – eller drikke vinen af et ølkrus og heller ikke få den fulde oplevelse af vinen, men sådan er det åbenbart at være på festival. Man kunne håbe på, at der bliver indført plastik vinglas på festivalen i fremtiden.
Juice & Booze
For første gang nogensinde havde Roskilde Festival en 100% økologisk bar, nemlig Juice & Booze. Her kunne man få et udvalg af forskellige juice (lavet fra koncentrat) og smoothies både med og uden spiritus. Her var jeg også et smut forbi og prøvesmage det meste af deres sortiment (med spiritus selvfølgelig), og det var en dejlig forfriskende og læskende oplevelse. Noget var selvfølgelig bedre end andet og f.eks. smagte deres hyldeblomstsaft med vodka lidt syntetisk. Til gengæld smagte deres smoothies med rom rigtig skønt! Her prøvede jeg både en med mango, appelsin og rom, og hindbær, solbær og rom (se billede øverst i indlægget), og de var begge super lækre!
Sidder lige og får mig en rom og cigar i solen
Rom og Cigarbar
Skulle alt det frugt og juice blive lige sundt nok, så var der også mulighed for at slå et smut forbi Rom og Cigarbar, som har været med på Roskilde Festival i 15 år i træk. Rom og Cigarbar er en selvstændig bod, og de sammensætter selv udvalget af rom og cigarer og kørte i år fast med 5 forskellige rom og 7 forskellige cigarer af varierende størrelse og styrke.
Jeg var forbi sammen med nogle af de frivillige, som jeg var på festival med og få en cigar og en rom. Nu er jeg ikke vant til at ryge, så jeg holdt mig til en lille og mild chicos, hvortil jeg drak en Brugal 1888 rom, som havde lagret på Macallan (whisky) fade. Og det var virkelig en fantastisk oplevelse at sidde i 25 graders varme i solen og ryge en cigar og drikke en rom. Der er ingen tvivl om, at jeg skal forbi Rom og Cigarbar næste gang skal på Roskilde Festival. Udover rom og cigarer, så blev der også solgt et lille udvalg af rom-baserede cocktails (f.eks. mojitos).
Cocktails fra Sauna Bar
Sauna Bar
Sidst men ikke mindst, så var jeg også et smut forbi Sauna Bar i Food Court, som serverede glimrende cocktails. Her fik jeg både smagt på Aperol Spritz, som var dejlig læskende i varmen, Dark ‘n Stormy med mynte og agurk og en lidt mere klassisk Whisky Sour. Hos Sauna Bar lavede de nogle absolut glimrende cocktails med masser af is, som det skal være, og 6 cl spiritus i de fleste cocktails, så her endte jeg med at komme forbi flere gange i løbet af festivalen.
Opsummering
Generelt set så var udvalget af drikkevarer på Roskilde Festival 2015 rigtig fint, men fordi Tuborg er en af hovedsponsorerne, så er de logisk nok også rimelig dominerende på ølmarkedet på festivalen. Dette betyder, at sandsynligheden ikke er særligt stor for et større udvalg af specialøl fra lokale mikrobryggerier, hvilket efter min mening er lidt ærgerligt, da der f.eks. på Tinderbox i Odense efter sigende havde været et ret imponerende udvalg af specialøl fra lokale bryggerier. Udover Tuborg RÅ og Jacobsen Roskilde Festival 2015, så var der også mulighed for at købe Carlsbergs Brewmaster Collection på festivalen.
Bortset fra det, så synes jeg faktisk, at der var et rigtig godt udvalg på festivalen og udover ovenstående barer, så var der f.eks. også Øko Lize, som serverede økologiske cocktails og Mesteren & Lærlingen. Ser vi bort fra de alkoholiske drikkevarer, så var både Peter Larsen og Naturmælk også at finde op til flere steder på festivalen, så der var rig mulighed for at få en god økologisk kop kaffe, mælk eller kakaomælk.
Hvad fik du at spise og drikke på Roskilde Festival 2015?