De sidste tre torsdag har Cadenhead’s Whisky Shop i Odense afholdt rom og chokoladesmagning i samarbejde med Pernille fra Chokomania, som er den danske importør af det skønne italienske Amedei chokolade. Da jeg for nylig er begyndt at arbejde i Cadenhead’s Whisky Shop i Odense, er jeg også med til de fleste arrangementer, som bliver afholdt i butikken – inklusiv denne rom og chokoladesmagning.
Cadenhead’s er en af Skotlands ældste uafhængige aftappere, som jeg har forklaret lidt om i et indlæg jeg skrev tilbage i februar, og butikkerne i Danmark har et af landets største sortimenter af Amedei chokolade – ligeledes har Cadenhead’s et af verdens bredeste sortimenter af gammel rom. Dette skyldes, at Cadenhead’s opbevarer fadene med rom i Skotland, hvor fordampningen er væsentligt lavere end i Caribien, hvor de køber fadene fra. Så pga. af klimaet i Caribien har man stort set ikke mulighed for at lade rommen lagre ligeså lang tid, som man kan, når fadene bliver fragtet til Skotland.
Om Amedei
Det italienske søskendepar Alessio & Cecilia, som står bag Amedei, startede med at lave chokolade i 1990. De rejste til Frankrig for at købe råchokolade af Valrhona, som på daværende tidspunkt var de førende indenfor chokoladeverdenen. Valrhona mente dog ikke, at italienerne ville yde deres chokolade respekt, og de ville derfor ikke sælge råchokolade til det italienske søskendepar. Så Cecilia besluttede sig for, at hun ville lave verdens bedste chokolade og drog ud i verden for at finde de absolut bedste kakaobønner, som hun kunne opdrive. Hun har siden da fundet nogle af de mest eksklusive og sjældne kakaobønner, der senere er blevet lavet om til noget af verdens fineste chokolade. I 1998 gik Cecilias drøm i opfyldelse, og den første Amedei chokolade kom på markedet. Chokoladen er opkaldt efter Cecilias bedstemor, hvis efternavn var “Amedei”.
Amedei overvåger hele produktionen meget nøje, lige fra udvælgelsen af kakaobønnerne til den endelige kontrol af chokoladen i Amedeis eget laboratorium. Dette har bl.a. medvirket til, at Amedei har vundet den prestigefyldte Golden Bean Award fra Chocolate Academy of London fire år i træk i kategorien “Bean to Bar”.
Rom og chokoladesmagning
Denne torsdag aften skulle vi smage på fem forskellige rom og fem forskellige mørke Amedei-chokolader, alt imens Pernille fra Chokomania og Kiss fra Cadenhead’s fortalte en masse om de lækre varer, vi smagte på. Med til smagningen havde jeg min kæreste Maiken, som er særligt glad for rom, og min mor, der først lige er begyndt at drikke rom.
Dos Maderas 5+5 å, 40% & Amedei Toscano Black 66%
Dette var det første sæt vi skulle smage på. Grunden til, at alderen på rommen er angivet som “5+5” er, at den først har lagret 5 år på Barbados, hvorefter fadet blev sejlet til Spanien og lagrer i 3 år på oloroso sherryfade. Herefter er rommen hældt på pedro ximénezfade (pedro ximénez er en hvid drue, der bliver brugt til at lave sherry og dessertvin på), hvilket giver rommen en utrolig fyldig sødme og en relativt mørk farve.
Da jeg først dufter til rommen fanger jeg ret tydelige noter af sherry og rosiner. Den har en fyldig og let krydret sødme, da jeg først får den i munden – en rigtig blød og let-drikkelig rom, som bliver endnu mere rund og blød efter lidt tid. I eftersmagen dukker der noter af appelsin op.
Amedei Toscano Black 66% er en blandingschokolade lavet på kakao fra egne plantager. Pernille starter med at fortælle, at når man har med chokolade af denne kvalitet at gøre, er det vigtigt, at man starter med at dufte og nærstudere chokoladen, når man pakker den ud. Den første bid man tager skal man lade ligge og smelte langsomt i munden for ligesom at vænne smagløgene til smagen af chokoladen – på den måde får man mere ud af sin chokolade.
Chokoladen dufter skønt af mørk chokolade. Selvom det er en mørk chokolade, så har den stadig en fin balance mellem sødme og bitterhed, hvilket giver en rigtig lækker smagsoplevelse. Sammen med rommen oplever man en afbalanceret sødme med en let bitter eftersmag fra chokoladen – et dejligt match, som er lidt til den søde side.
Cadenhead’s Classic Rum, 50% & Amedei Chuao, 70%
Næste sæt var ikke helt ligeså sødt som det første. Her fik vi serveret en rom på 50%, som derfor godt kunne tåle at få et par dråber vand. Mit første indtryk af rommen er en blød og let krydret duft. Den dufter og smager ikke nær så sødt som Dos Maderas, og den har frugtige noter af bl.a. appelsin i smagen. I eftersmagen dukker der tydelige noter af lakrids op.
Chokoladen var denne gang Chuao, som er Pernilles personlige favorit. Den har en væsentlig kraftigere chokoladeduft end Toscano Black 66%. Den har en smule syrlighed og noter af bær i smagen, og den er mere frugtig end den første chokolade. Den passer ret godt sammen med rommen og efterlader en let syrlig og frugtig smag i munden. Noterne af appelsin i rommen går godt til frugtsyren i chokoladen.
Ron Millonario 15 år, 40% & Amedei Blanco de Criollo, 70%
Tredje sæt bød igen på en rom til den søde side – nemlig Ron Millonario, som er en ret klassisk og relativt kendt rom. Den har en mørk gylden farve og det første, der dukker op i mit hoved, da jeg dufter til den, er karamel og rosiner. Smagen er meget sødmefuld med noter af søde rosiner og appelsin. Maiken beskrev den som “nærmest portvinsagtig”, og det kan jeg kun gi’ hende ret i. I eftersmagen bliver den fyldige sødme hængende og noterne af karamel kommer endnu mere til udtryk.
Chokoladen har en sødlig duft med en meget balanceret sødmefuld smag. Den er frugtig og lækker med noter af kaffe, og den har ikke nogen særlig udpræget bitterhed. Sammen med rommen oplever man en markant sødme, men chokoladen har dog nok bitterhed til at komplementere rommen.
Chokoladen er Amedeis nyeste skud på stammen, som netop har vundet The Golden Bean Award. Ligesom rommen stammer kakaobønnerne fra Peru, hvor Cecilia har været med til at dyrke en helt unik kakaofrugt til brug af Blanco de Criollo. Der bliver kun produceret 20.000 plader af gangen, som alle er håndnummererede. Idéen er, at opskriften hele tiden ændres, hvorfor der kun bliver produceret i mindre oplag, hver gang en ny årgang præsenteres.
Cadenhead’s Green Label Nicaraguan 10 år, 46% & Amedei 9, 75%
Og så blev det tid til de, efter min smag, lidt mere spændende rom; nemlig Cadenhead’s aftapninger. Cadenhead’s Classic Rum, som vi smagte tidligere, er et blend, hvilket de sidste to rom ikke er. Mit første indtryk af denne 10 års Nicaraguan var en væsentligt mere kompleks og nærmest olieret duft med noter af bl.a. mandarin, nelliker, og andre krydderier – den duftede nærmest som noget fra krydderihylden i køkkenet. Til at starte med var smagen ret fyldig og krydret på en dejlig afdæmpet måde. Efter et par dråber vand fik den en mere fed smag og svage noter af lidt kornblomst.
Chokoladen havde en let syrlig duft, og den var rigtig blød og balanceret i smagen med noter af ristede mandler. Bitterheden i chokoladen og fedmen i rommen spiller rigtig godt sammen og giver en skøn smagsoplevelse.
Amedei 9 er lavet af kakaobønner fra 9 forskellige kakaoplantager og har som den eneste chokolade nogensinde vundet The Golden Bean Award to gange.
Cadenhead’s Hampden Distillery Jamaica 12 år, 62.1% & Amedei Single Origin Trinidad, 70%
Aftenens sidste sæt bød på en cask strength, single cask rom – altså en rom, der kommer direkte fra en enkelt tønde, og ikke er tyndet ned med vand. Da jeg først dufter til rommen, er det tydeligt, at den er væsentligt mere alkoholstærk end de fire foregående rom, men dufter ikke decideret sprittet. Den har en sødmefuld frugtig duft med noter af bl.a. banan, passionsfrugt og mango – rigtig skøn aroma. Grundet den høje alkoholprocent er smagen til at starte med ret kraftig med en sødlig eftersmag af banan. Efter lidt vand bliver den mere kompleks i smagen med noter af krydret lakrids og passionsfrugt. I eftersmagen er der igen noter af lakrids, men der dukker også lidt noter af appelsin op. En rom, som kræver en del tid og er allerbedst når glasset er ved at være tomt. En rigtig lækker rom og en af mine personlige favoritter den aften.
Chokoladen vi skulle smage til sidst var en Single Origin chokolade, hvilket betyder, at kakaobønnerne i chokoladen er fra samme høst og geografiske oprindelse – i dette tilfælde fra Trinidad. Den har en bitter duft og en let syrligt, men afbalanceret smag med noter af appelsin og hasselnød. En rigtig lækker chokolade med en meget aromatisk smag. Sammen med rommen er chokoladen ikke nær så fremtrædende. Man oplever en syrlig chokoladesmag sammen med en fyldig og let sødmefuld smag fra rommen, hvilket giver en rigtig lækker smagsoplevelse.
Der er ingen tvivl om, at dette var Maikens og min personlige favorit denne aften med nicaraguanen på en stærk andenplads. Min mor var mest til Dos Maderas og Ron Millonario – altså de mere let-drikkelige søde og bløde rom.
Det var en rigtig god og spændende smagning. Især kombinationen af rom og chokolade var interessant at prøve og på trods af, at jeg foretrækker whisky, så var det alligevel rart med en aften med rom. Derudover så var det rigtig lækkert at smage de forskellige chokolader fra Amedei og opleve, hvor stor en forskel der kan være i smagen på rigtig god kvalitets chokolade. Der er ingen tvivl om, at man kan smage på både chokoladen og Cadenhead’s rommen, at det er produkter af meget høj kvalitet. Prisen er selvfølgelig også derefter, men både rom og chokolade er også væsentlig mere drøj end en billig plade marabou/flaske bacardi.
Alle tre torsdage har smagningen været en stor success, og der går allerede rygter om en efterfølger engang til efteråret, som jeg helt sikker skal med til, hvis/når det bliver aktuelt. Hvis du vil holde dig up-to-date kan du følge Cadenhead’s på facebook, hvor sådanne arrangementer vil blive annonceret i fremtiden.
Har du smagt Amedei chokolade og Cadenhead’s rom (evt. sammen)? Ellers kan det i hvert fald stærkt anbefales at prøve det.