Torskemedaljon med bacon, svampe og brøndkarse

Udgivet af den 22. januar, 2013 i Fisk og skaldyr | 0 kommentarer


Torskemedaljon med bacon, svampe og brøndkarse

Efter den lækre snack var appetitten blevet vækket, og det var tid til forret – og der skulle selvfølgelig torsk på bordet nytårsaften. I denne omgang blev det dog ikke den klassiske kogte torsk med rødbede, peberrod og sennep. Jeg havde valgt at lave torskemedaljon med bacon, en lækker cremet flødesauce, svampe og brøndkarse, hvilket var rigtig lækkert. 

Oprindeligt ville jeg have lavet retten med morkler, men jeg kunne ikke få fat i nogle friske morkler, og de tørrede jeg fandt kostede en formue. Så retten blev i stedet lavet med tørrede karl johan-svampe, hvilket fungerede rigtig fint og gav den ønskede svampesmag til retten. Det endte med at blive en rigtig vellykket ret, hvor den fede flødesauce med svampe spillede godt sammen med den sprøde salte bacon til den delikate torsk – brøndkarsen gav lige det sidste i form af et lille frisk indslag til retten.

 

Vin til torskemedaljon med bacon

Vinen hertil blev en flaske 2011 Walker Bay Chardonnay, fra Hamilton Russell Vineyards, som er et af de sydligste vinhuse i Sydafrika og bliver betragtet som et af de bedste vinhuse i Sydafrika. Vinen er lavet på 100% chardonnay og er intens og flot nuanceret. Jeg fik desværre ikke skrevet nogle smagsnoter ned, og jeg kan ikke huske andet end, at den smagte godt! Den gik rigtig fint til retten og kunne sagtens hamle op med den fyldige flødesauce.

Torskemedaljon med bacon, svampe og brøndkarse

Torskemedaljon med bacon, svampe og brøndkarse

Ret: Forret
Køkken: Fransk
Servings: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Torskemedaljon med bacon

  • 500 g torsk (ca. 80-100 g pr. næse - få evt. fiskehandleren til at skære et jævnt stykke ryg til dig)
  • 40 g tørrede karl johansvampe (eller f.eks. morkler eller kantareller)
  • 20 skiver bacon (2 skiver til saucen, 6 til servering og 12 til torskemedaljonerne)
  • Frisk brøndkarse

Hvidvinssauce

  • 2 bananskalotteløg
  • 3-4 dl hvidvin
  • 5 dl piskefløde
  • 1 citron

Fremgangsmåde

Torskemedaljon med bacon

  • Aftenen før saltes torsken med fint salt, rulles stramt op i et klæde, pakkes ind i film og lægges på køl natten over.
  • På dagen opblødes de tørrede svampe i rigeligt lunkent vand i en times tid og skylles grundigt for jord og snavs. Dryp dem af og læg dem på et tørt klæde.
  • Skær torsken ud i 6 lige store medaljoner, rul 1-2 skiver bacon omkring hver og bind 1-2 stykker køkkengarn omkring for at holde på formen og baconen.
  • Bag 6 skiver bacon mellem to stykker bagepapir med f.eks. et ildfast fad ovenpå (for at holde på formen) til de er sprøde i ca. 10-15 min. ved 200 grader.
  • Lige inden servering steges torskemedaljonerne på baconsiden ved jævn varme. Rul torsken rundt på panden på baconsiden så den bliver stegt så jævnt som muligt. Du kan evt. tjekke om torsken er færdig ved at stikke en kødnål ind i midten af torsken, lad den sidde i ca. 5 sekunder, og mærk temperaturen på læben. Er kødnålen varm, så er torsken færdig. Husk at klippe køkkengarnet af torskemedaljonerne inden servering.

Hvidvinssauce

  • Pil og hak skalotteløgene og kom dem i en gryde.
  • Kom hvidvin på og lad det koge ind til et par spsk. og tilsæt så fløden.
  • Lad det koge ind til ca. 3 dl og sigt løgene fra.
  • Tilsæt en håndfuld brøndkarse og giv saucen en tur med stavblenderen.
  • Snit de 2 skiver bacon fint.
  • Mens du steger torsken ristes svampene og den fintsnittede bacon ved jævn varme i en blanding af olie og smør på en anden pande.
  • Hæld saucen over, lad den simre et par minutter og smag til med salt, peber og friskpresset citronsaft.

Noter/Anretning

Server torskemedaljonerne i en dyp tallerken med sauce omkring, en skive bacon oven på medaljonen og pynt med brøndkarse. Et lille tip er at have den plukkede brøndkarse liggende i isvand - gerne med isterninger - inden servering for at holde det helt sprødt. Ved servering lægges brøndkarsen op på et par stykker køkkenrulle for at dryppe af.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!