Surdejsvafler – opskrift på vafler med surdej

Udgivet af den 6. februar, 2020 i Morgenmad | 0 kommentarer


Surdejsvaffel med æbler, mandler og ahornsirup

Vafler er skønne på morgenbordet i weekenden, hvor det gerne må være lidt mere lækkert. Der er rig mulighed for at variere sine vafler med lige nøjagtig den topping, man er gladest for. Denne opskrift på surdejsvafler er en anderledes type vafler med en mere syrlig smag, som jeg klart kan anbefale alle surdejs- og vaffelfans at prøve.

Den fantastiske morgenmad

Jeg er virkelig stor fan af morgenmad. De mennesker, der aldrig spiser morgenmad, forstår jeg slet ikke. I hverdagen laver vi for det meste køleskabsgrød, hvilket er dejlig nemt og mættende. Om aftenen blander jeg 50g havregryn med 115g mælk (og evt. lidt hakkede nødder) og sætter det på køl. Om morgenen blandes det med en god skefuld skyr og et halvt revet æble og vupti, så er der morgenmad! Det smager godt, og for mig er det virkelig vigtigt med noget mættende som en god start på dagen. Men det er hverdagsmorgenmaden, så når vi når til weekenden, har vi ofte lyst til noget andet. Nogle gange bager jeg en portion surdejsboller, andre gange en omgang pandekager og ellers kan det også være mere simpelt med en skålfuld yoghurt med müsli samt et blødkogt æg.

I weekenden har man ofte god tid til at lave en lækker morgenmad, men egentlig foretrækker jeg, at selve køkkentiden er minimal. På den måde skal man ikke bruge for lang tid, inden man kan sætte sig ned og nyde sin mad (og inden man bliver alt for sulten). Derfor er det fælles for alle vores typiske morgenmåltider, at de kan forberedes aftenen før, hvilket gør arbejdet om morgenen minimalt. Det gælder også denne opskrift på surdejsvafler, som er nemme og virkelig lækre.

Vaffeljern med surdejsvaffel

Surdejens mange muligheder

Det er efterhånden mange år siden, at Martin begyndte at eksperimentere med surdej. Jeg var lidt langsommere til at komme i gang, men med tiden er jeg blevet virkelig interesseret i at arbejde med surdej, da den giver en masse nye smagsnuancer, når man bager med den. Vi har altid en surdej stående enten på køkkenbordet eller i køleskabet. Oftest står surdejen på køl i hverdagene, men kommer ud af køleskabet sidst på ugen, så vi kan bage brød og boller i weekenden.

Man behøver ikke være kæmpe nørd for at gå i gang med surdejsbagningen. Det er faktisk super simpelt at starte en surdej op, og når du først har den stående er det altid dejligt at kunne bruge en skefuld i sit bagværk. Hvis du endnu ikke har en surdej, eller gerne vil genopfriske hvordan det nu lige er med sådan en surdej, så kan du læse mere samt få opskriften på surdej lige her.

Sprøde surdejsvafler

Sprøde surdejsvafler

Jeg bruger primært surdej i boller og brød, men surdej kan også noget i det søde køkken. Det er ikke et område, som jeg har gjort en masse i indtil nu, men disse surdejsvafler er en god start. De er nemme at gå til og kræver sådan set kun, at man har en surdej stående.

Ved at bruge surdej i sine morgenmadsvafler opnås et anderledes resultat end ved de mere traditionelle morgenmadsvafler. Smagen er mere frisk og syrlig, hvilket jeg synes er ret lækkert i kombination med fedmen fra smørret, som vaflerne bages i. Vi plejer at toppe de friskbagte vafler med enten syltetøj, hakkede nødder, ahornsirup og/eller lidt skyr samt frisk frugt. Det hele er lækkert ovenpå disse skønne vafler med surdej.

Surdejsvafler med æbler, mandler og ahornsirup

Surdejsvafler - opskrift på vafler med surdej

Disse sprøde og lækre vafler med surdej forberedes aftenen før og færdiggøres om morgenen, lige inden de bages i et vaffeljern. De smager skønt med frugt, nødder, sirup, skyr/yoghurt o.l på.
0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Bagværk, Morgenmad
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Hviletid: 12 timer
Antal: 6 vafler
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

Klargøring af surdej

  • 25 g hvedemel
  • 25 g fuldkornsmel f.eks. fuldkornshvede
  • 50 g vand
  • 1 spsk. surdej

Surdejsvafler

  • 230 g mælk
  • 75 g smeltet smør let afkølet
  • 50 g bageklar surdej
  • 125 g hvedemel
  • 5 g sukker
  • 1 æg delt i blomme og hvide
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bagepulver

Sådan gør du

Klargøring af surdej

  • Bland ingredienserne sammen i et glas eller en beholder, hvor der er plads til, at den kan hæve til dobbbelt størrelse.
  • Dæk surdejen over, og lad den stå på køkkenbordet i 8-12 timer.

Dag 1 - forberedelse af vaffeldejen aftenen før

  • Når surdejen er klar, kan du lave dejen til vaflerne.
  • Bland mælk, surdej og smeltet smør godt sammen i en skål.
  • Rør æggeblommen i.
  • Rør mel og sukker i og kom dejen i køleskabet natten over.

Dag 2 - bagning af surdejsvafler om morgenen

  • Tag dejen ud af køleskabet og rør bagepulver og salt i.
  • I en skål for sig piskes æggehviden stiv. Vend den herefter forsigtigt i dejen.
  • Bag vaflerne i et vaffeljern.

Noter

Hvis du skal holde vaflerne lune, mens resten af portionen bages, så placer dem på en rist i en lun ovn. Ved at lægge dem på en rist i stedet for ovenpå hinanden i en bunke, forbliver vaflerne sprøde indtil hele portionen er bagt, og I er klar til at spise. 
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!