Noget af det bedste ved den danske sommer er alle de skønne bær! Personligt er jeg stor fan af især jordbær og hindbær, men stikkelsbær er noget, som jeg faktisk ikke før har brugt så meget i køkkenet, hvilket jo er en skam, da det smager super godt. I år skulle det dog være, og så opstod ideen om en stikkelsbærfromage.
Stikkelsbær er rimelig sure, og de kræver derfor en del sødme for at opveje det sure. En klassisk citronfromage har netop dette skønne spil mellem det sure og det søde, og de syrlige stikkelsbær er derfor også dejlige i en fromage.
Stikkelsbærfromage – en retrodessert i nye klæder
En fromage må siges at være lidt en retrodessert, og de fleste af os tænker nok på den allerede nævnte klassiske citronfromage. Fromage kan dog laves med mange forskellige smage, og det er ikke blevet en klassiker uden grund. Det er en dejlig luftig og naturligvis velsmagende dessert, samtidig med at den egner sig rigtig godt som gæstemad. Fromagen skal laves minimum et par timer i forvejen, og den kan sagtens laves dagen før og stå klar i køleskabet til desserten skal serveres.
Hvad er forskellen på mousse og fromage?
I forbindelse med min beslutning om at lave en fromage, kom jeg til at tænke på, hvad forskellen på en mousse og en fromage egentlig er. Det lader nemlig ikke til, at der er generel enighed om, hvad der er hvad. Nogle steder mente folk, at en mousse bliver sat med flødeskum og husblas, mens fromage også har æggehvider. Andre steder virkede det til, at definitionen var lidt det omvendte, hvor der netop var æggehvider i en mousse og ikke i en fromage. Jeg kom derfor lidt frem til, at vi ikke rigtig har en endelig definition, men hvis nogen derude kender til den officielle forskel, vil jeg meget gerne høre den. Jeg konkluderede i sidste ende, at det jeg lavede var en fromage, da ingredienserne og det endelige resultat minder om en citronfromage.
Læs også: Gâteau Marcel – opskrift på den bedste chokoladekage
I denne omgang valgte jeg som bekendt at bruge stikkelsbær i min fromage, men man kan sagtens variere sin fromage med mange andre smage. I denne opskrift laver jeg stikkelsbærerne til en kompot, som så blandes i fromagen. Hvis man har lyst til at prøve noget andet end stikkelsbær, er det nemt at udskifte stikkelsbærkompotten med en anden frugt/bærkompot. Jeg tror, at eksemplevis hindbær eller rabarber vil være lækkert, da disse har en syrlighed som vil fungere godt i en fromage. Man skal naturligvis blot være opmærksom på, hvor sød en kompot man bruger, så man ikke ender med en al for sød fromage. Alternativt kan man regulerer sukkermængden i æggesnapsen, hvis man har en lidt sødere kompot.
For at give lidt kontrast til den bløde og luftige fromage valgte jeg at lave en hasselnøddekrokant og en sprød tuille til, men dette kan man selvfølgelig ligeledes variere som man ønsker, eller helt udelade, hvis man blot ønsker en simpel og klassisk fromage.
Som en sidste note til opskriften skal det nævnes, at jeg vælger at bruge friske økologiske æg og ikke pasteuriserede æg, selvom massen ikke varmes op. Det er lidt en smagssag, hvad man foretrækker, og hvis man hellere vil bruge pasteuriserede, så kan man også sagtens det.
Ingredienser
Stikkelsbærkompot
- 250 g grønne stikkelsbær
- 60-70 g rørsukker
- 1 vaniljestang
- ½ dl vand
Stikkelsbærfromage
- Stikkelsbærkompot
- 4 blade husblas
- 3 økologiske æg
- 100 g sukker
- ¼ l piskefløde
Hasselnøddekrokant
- 40 g hasselnødder
- 80 g sukker
Tuille
- 1 økologisk æg, ca. 60 g
- 60 g sukker
- 60 g hvedemel
Sådan gør du
Stikkelsbærkompot
- Kornene skrabes ud af vaniljestangen.
- Stikkelsbær, sukker, vaniljekorn (stangen smides med op i gryden) og vand kommes i en lille gryde og varmes langsomt op.
- Lad kompotten simre ved lav temperatur i ca. 10 minutter.
- Tag vaniljestangen op og giv det en tur med stavblenderen og lad det køle lidt af.
Stikkelsbærfromage
- Sukker og æg piskes lyst og luftigt. I en anden skål piskes fløden til en let flødeskum.
- Husblassen udblødes i koldt vand i 5 minutter. Vrid vandet fra husblassen og kom den op i gryden til den lune stikkelsbærkompot.
- Rør rundt så husblassen smeltes i kompotten og lad så kompotten køle lidt af inden den kommes op i æggesnapsen og blandes grundigt rundt.
- Tag herefter ca. en tredjedel af flødeskummet op til æggeblandingen og rør grundigt rundt. Herefter kommes æggeblandingen op i skålen til det resterende flødeskum, og det vendes forsigtigt sammen.
- Når blandingen er ensartet fordeles fromagen i seks portionsglas.
- Lad fromagen sætte sig i køleskabet i minimum et par timer. Inden servering pyntes fromagen med hasselnøddekrokant og en tuille.
Hasselnøddekrokant
- Smelt sukkeret til en gylden karamel på en pande.
- Tilsæt de hele hasselnødder og rør hurtigt rundt.
- Hæld karamellen ud på en bageplade med bagepapir og lad den køle helt af inden den hakkes i små stykker med en savtakket kniv.
Tuille
- Sukker og mel blandes sammen i en skål.
- Tilsæt ægget og pisk til der ikke er klumper i dejen.
- Kom en klat af dejen på en bageplade beklædt med bagepapir, og spred dejen tyndt ud med paletten til den ønskede form.
- Bag dine tuilles i en 160 grader varm ovn i ca. 5-7 minutter til de begynder at blive let gyldne.
- Hold øje med dem, da bagetiden afhænger af størrelse, tykkelse og ovnen.