Spaghetti bolognese, som vi kalder det her i Danmark, er også bedre kendt som ragù alla bolognese i Italien. Det er en skøn pastaret med en dejlig og fyldig kødsauce med masser af smag.
Helt klassisk så består spaghetti bolognese egentlig kun af løg, kød, tomater og hvidvin og er en ret, der først og fremmest skal smage af kød. Der skal hverken hvidløg, grøntsager eller tørrede krydderurter i. Jeg har dog valgt at lave min spaghetti bolognese på rødvin og med lidt flere grøntsager og krydderurter, og så kan vi så kalde den for spaghetti bolognese i stedet for ragù alla bolognese.
Den opmærksomme læser nok påpege, at det ikke er spaghetti, der er på billedet, og nej, det er det ikke. Lige i denne omgang lavede jeg faktisk retten med hjemmelavet fettucine, men det kan man selvfølgelig gøre som man helt selv har lyst til.
Læs også: Hjemmelavet lasagne
Jeg lavede selvfølgelig en kæmpe portion når nu jeg alligevel var igang, da sådan en god kødsauce er ret god at have i fryseren. Den kan både serveret med pasta, kartoffelmos eller bruges som kødsauce i en hjemmelavet lasagne. Jeg valgte at lave en dobbeltportion af nedenstående opskrift, så jeg kunne fryse en masse ned og endte med ca. 4 kg bolognese. Det blev frosset ned i portioner á 500 g, hvilket passer fint til 2 personer. Jeg har valgt at komme en lille krydderbuket med oregano, timian og laurbærblade i, selvom der egentlig ikke skal krydderurter i en helt klassisk ragù alla bolognese. Derudover kan det varmt anbefales af vende en god portion friskhakket basilikum i inden servering, og så skal der selvfølgelig rives masser af god parmesan udover ved servering.
Læs også: Bønnesuppe med palmekål og parmesan
Til en god spaghetti bolognese skal der selvfølgelig rødvin til, og gerne en italiensk en af slagsen. Jeg havde ikke fået købt noget vin, så jeg måtte et smut i den lokale brugs og se om jeg kunne finde noget drikbart vin, og endte med at købe en Rocca Alata Valpolicella Ripasso 2012, som var på tilbud til 49,-. Det var en ganske behagelig Ripasso (især til prisen), som havde en fin fylde og masser af frugt med noter af bl.a. solbær. Den fungerede rigtig fint til maden, og er en vin som jeg sagtens kunne finde på at købe igen. Kan man ikke lige finde ovenstående vin, så vil jeg generelt gå efter en ung italiensk rødvin uden for meget fad, som har lidt syre. Server gerne vinen let kølig (omkring de 16 grader).
Spaghetti bolognese
Ingredienser
- 400-500 g hakket oksekød
- 150-200 g pancetta (kan erstattes med bacon)
- 1 ds. tomatkoncentrat (70 g)
- 3,5-4 dl rødvin
- 2,5 dl kalve-/oksefond
- 200-250 g gulerødder
- 200-250 g selleri
- 2 store løg
- 4-5 fed hvidløg
- 1 ds. flåede tomater
- En lille krydderbuket med et par kviste oregano, timian og 2-3 laurbærblade
- Evt. en go’ håndfuld friskhakket basilikum
- Masser af god parmesan
Sådan gør du
- Start med at ordne alle grøntsager og skær dem ud i fine små tern.
- Skær også baconen ud i små tern og steg det i en stor gryde.
- Tag baconen op og brun kødet af i baconfedtet – tilsæt evt. et skvæt olivenolie, hvis det er nødvendigt.
- Når kødet er brunet, tages det op af gryden og alle grøntsagerne svitses godt. Når grøntsagerne er svitset godt af, tilsættes tomatpuréen, som steger lidt med.
- Kom kød og bacon tilbage i gryden, sammen med krydderbuketten, flåede tomater, fond og rødvin.
- Lad hele herligheden stå og simre uden låg i 1-2 timer til det har en passende konsistens. Læg låget på når konsistensen er tilpas og lad det gerne simre lidt mere.
- Fisk krydderbuketten op og smag til med salt og peber og rør evt. en god håndfuld friskhakket basilikum i. Hvis du synes, at den mangler lidt sødme kan du evt. smage den til med lidt sukker eller balsamico.
Noter