Spaghetti bolognese

Udgivet den 6. februar, 2012 i Pizza, pasta og ris


Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese, som vi kalder det her i Danmark, er også bedre kendt som ragù alla bolognese i Italien. Det er en skøn pastaret med en dejlig og fyldig kødsauce med masser af smag. 

Helt klassisk så består spaghetti bolognese egentlig kun af løg, kød, tomater og hvidvin og er en ret, der først og fremmest skal smage af kød. Der skal hverken hvidløg, grøntsager eller tørrede krydderurter i. Jeg har dog valgt at lave min spaghetti bolognese på rødvin og med lidt flere grøntsager og krydderurter, og så kan vi så kalde den for spaghetti bolognese i stedet for ragù alla bolognese.

Den opmærksomme læser nok påpege, at det ikke er spaghetti, der er på billedet, og nej, det er det ikke. Lige i denne omgang lavede jeg faktisk retten med hjemmelavet fettucine, men det kan man selvfølgelig gøre som man helt selv har lyst til.

Læs også: Hjemmelavet lasagne

Jeg lavede selvfølgelig en kæmpe portion når nu jeg alligevel var igang, da sådan en god kødsauce er ret god at have i fryseren. Den kan både serveret med pasta, kartoffelmos eller bruges som kødsauce i en hjemmelavet lasagne. Jeg valgte at lave en dobbeltportion af nedenstående opskrift, så jeg kunne fryse en masse ned og endte med ca. 4 kg bolognese. Det blev frosset ned i portioner á 500 g, hvilket passer fint til 2 personer. Jeg har valgt at komme en lille krydderbuket med oregano, timian og laurbærblade i, selvom der egentlig ikke skal krydderurter i en helt klassisk ragù alla bolognese. Derudover kan det varmt anbefales af vende en god portion friskhakket basilikum i inden servering, og så skal der selvfølgelig rives masser af god parmesan udover ved servering.

Læs også: Bønnesuppe med palmekål og parmesan

Til en god spaghetti bolognese skal der selvfølgelig rødvin til, og gerne en italiensk en af slagsen. Jeg havde ikke fået købt noget vin, så jeg måtte et smut i den lokale brugs og se om jeg kunne finde noget drikbart vin, og endte med at købe en Rocca Alata Valpolicella Ripasso 2012, som var på tilbud til 49,-. Det var en ganske behagelig Ripasso (især til prisen), som havde en fin fylde og masser af frugt med noter af bl.a. solbær. Den fungerede rigtig fint til maden, og er en vin som jeg sagtens kunne finde på at købe igen. Kan man ikke lige finde ovenstående vin, så vil jeg generelt gå efter en ung italiensk rødvin uden for meget fad, som har lidt syre. Server gerne vinen let kølig (omkring de 16 grader).

Spaghetti bolognese, Rocca Alata Valpolicella Ripasso DOC 2012

Spaghetti bolognese

Du kan finde opskriften på hjemmelavet pasta her, og som du kan se på billedet, så valgte jeg at lave fettuccine til. Man kan også bare bruge almindelig tørret spaghetti.
0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Samlet tid: 3 timer
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 400-500 g hakket oksekød
 • 150-200 g pancetta (kan erstattes med bacon)
 • 1 ds. tomatkoncentrat (70 g)
 • 3,5-4 dl rødvin
 • 2,5 dl kalve-/oksefond
 • 200-250 g gulerødder
 • 200-250 g selleri
 • 2 store løg
 • 4-5 fed hvidløg
 • 1 ds. flåede tomater
 • En lille krydderbuket med et par kviste oregano, timian og 2-3 laurbærblade
 • Evt. en go’ håndfuld friskhakket basilikum
 • Masser af god parmesan

Sådan gør du

 • Start med at ordne alle grøntsager og skær dem ud i fine små tern.
 • Skær også baconen ud i små tern og steg det i en stor gryde.
 • Tag baconen op og brun kødet af i baconfedtet – tilsæt evt. et skvæt olivenolie, hvis det er nødvendigt.
 • Når kødet er brunet, tages det op af gryden og alle grøntsagerne svitses godt. Når grøntsagerne er svitset godt af, tilsættes tomatpuréen, som steger lidt med.
 • Kom kød og bacon tilbage i gryden, sammen med krydderbuketten, flåede tomater, fond og rødvin.
 • Lad hele herligheden stå og simre uden låg i 1-2 timer til det har en passende konsistens. Læg låget på når konsistensen er tilpas og lad det gerne simre lidt mere.
 • Fisk krydderbuketten op og smag til med salt og peber og rør evt. en god håndfuld friskhakket basilikum i. Hvis du synes, at den mangler lidt sødme kan du evt. smage den til med lidt sukker eller balsamico.

Noter

Server bolognesen med en god spaghetti, pasta eller kartoffelmos, og riv parmesan udover til du skammer dig. Og husk endelig at servere et godt glas italiensk rødvin til!
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

13 Kommentarer

 1. Dejlig bolognese! Smukt 🙂

  Din opskrift er lige efter mit hovede – jeg inkluderer dog altid oregano, og aldrig rosmarin. Men det er jo smag og behag.
  Og så bruger jeg oftest portvin istedet for rødvin, det er nemmere at styre med syren synes jeg.

  • Tak 😀 Det er en fantastisk ret, som alt for ofte bare bliver synonym med kødsovs.

   Tror som sagt også, at jeg vil smide masser af frisk oregano og basilikum i stedet for næste gang. Rosmarinen var nemlig en anelse for gennemtrængende.

   Det kunne være, at jeg også skulle prøve at hælde lidt portvin i næste gang. Det smager jo dejligt 😉

  • Jeg synes bare hvis der kommer for meget oregano i smager den af billig pizza sauce 🙂 igen smag og behag 🙂

 2. Hej Rigeligtsmør
  “Mors mad” har givet dig en lille award, som jeg håber du vil modtage. Da awarden skal gives til blogs med under 100 faste læsere, var du lige på grænsen, da jeg kan se du har 94 læsere.
  Se mere på min blog: Mors mad”
  Gode madhilsner Mors mad

  • Hej Vibeke 🙂
   Det var da dejligt, mange tak. Jeg kan dog umiddelbart ikke finde noget omkring den såkaldte award på din blog?

 3. Hej Rigeligt Smør

  Det er da pudsigt. Den ligger på http://morsmad-vibeke.blogspot.com/ Jeg har ikke udgivet nye indlæg efter den, så den skulle dukke op på første side.
  Hilsen Vibeke

 4. Kom mælk i til sidst som man i visse steder i Italien gør. Det lyder underligt, men,… Den runder den fint af. Mig bekendt er den officielle ret og opskrift med mælk ,.. Og uden tomater:)

  • Hej Lulle

   Som du selv skriver så lyder det lidt spøjst, men jeg kunne godt forestille mig, at det runder retten af.. Det må jeg prøve en dag 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 5. Hvis der kommer for mange gulerødder i bliver den for sød synes jeg 🙂

  • Hej Thomas,

   Det har du helt ret i, men som du også skriver, så er det selvfølgelig en smagssag. Jeg synes personligt, at mængden i opskriften giver en fin og balanceret smag, men man kan som sagt bare justere alt efter smag og behag 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 6. Hej Martin!
  Jeg har forsøgt mig med denne ret – eller inspiration heraf. Jeg havde intet selleri, men brugte i stedet ½ squash, ½ aubergine samt 1 hel rød snack-peber. Desuden vil jeg meget varmt anbefale, at reducere rødvinen først – jeg brugte næsten en hel flaske, men reducerede ind til ca 3 dl inden jeg kom den ved resten. Herudover har jeg revet frisk PrimaDonna henover i stedet for parmesan. Har også brugt en sjat fløde der stod og skulle bruges.. Det smager super skønt!!

  • Hej Tine,

   Super at du kunne bruge opskriften som inspiration – det er jeg glad for 🙂

   Tak for tippet mht. rødvinen.. Det vil jeg prøve at huske til næste gang jeg laver bolognese 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!