Langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Udgivet af den 18. december, 2012 i Fjerkræ | 8 kommentarer


Opskrift på langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Forleden var der langtidsstegt and på menuen herhjemme, og hvis jeg selv skal sige det, så blev det super godt. I stedet for at køre den helt klassisk kun med æbler og svesker, så fyldte jeg også lidt økologiske appelsiner og timian i anden, hvilket blev ret lækkert, så det skulle du tage at prøve næste gang du laver langtidsstegt and.

Nu da julen står for døren, og det store julemåltid mit alles ligeså, så valgte jeg at lave en frisk rødkålssalat med klementiner og græskarkerner til anden. Bare lige for at holde lidt igen med den tunge julemad. Sauce skulle der dog til, men i denne omgang var det uden den klassiske roux, som en opbagning nu engang hedder. Skyen fra anden blev kogt ned til en passende konsistens, tilsat et lille (læs: godt) skvæt fløde og smagt til med salt og ikke mindst ribsgele. Derudover serverede jeg en gang kartofler stegt i andefedt til. Alt i alt blev det faktisk et rigtigt lækkert måltid, og den langtidsstegte and sad lige i skabet!

Opskrift på langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Vejen til en perfekt langtidsstegt and

Mit bedste råd til en perfekt langtidsstegt and er ganske simpelt: køb en and af god kvalitet. Jeg valgte at købe en god økologisk and fra Steensgaard på Sydfyn, men mindre kan også sagtens gøre det. Du skal blot være opmærksom på, at det endelige resultat bliver aldrig bedre end udgangspunktet, og hvis udgangspunktet er skidt, ja, så bliver den langtidsstegte and også en kedelig omgang. Og det er trods alt kun jul én gang om året, så der må man gerne flotte sig lidt.

Læs også: Anderillette – opskrift på anderillette og confit de canard

Jeg endte med at give anden ca. 5 timer ved 120 grader, hvorefter den til sidst fik en halv times tid ved 250 grader – i en helt almindelig ovn. Efterfølgende fik den lov at hvile en halv til en hel time, hvilket er vigtigt for at kødet bliver så saftigt som muligt. Og så kan man jo passende lave sauce og gøre resten af tilbehøret klar til servering i mellemtiden.

 

Hvile og genopvarmning af and

Efter anden har hvilet, så parteres den og stykkerne lægges tilbage i bradepanden. Dette kan med fordel gøres på forhånd – enten en times tid før servering eller dagen før. Hvis det blot er en times tid før servering, så er det fint bare at lade anden stå tildækket i bradepanden på køkkenbordet. Gøres det dagen før, så skal den selvfølgelig på køl. Tag den langtidsstegte and ud af køleskabet et par timer før den skal serveres, pensl den med rigeligt andefedt og sæt den i en 150 grader varm ovn indtil den er gennemvarmet (ca. 20-30 min.). Er anden stadig lun, så bør 10-15 min. ved 150 grader være rigeligt fint.

Læs også: Flæskesteg med sprød svær

Ønsker du en mere klassisk langtidsstegt and, så kan du selvfølgelig bare vælge at udelade appelsin og timian. Tilbehøret kan selvfølgelig varieres alt efter, hvad man lige er i humør til. Man kan enten servere en frisk rødkålssalat, en lidt lettere sauce og kartofler stegt i andefedt, eller man kan gå den klassiske vej og servere brunkartofler og en go’ gang hjemmelavet rødkål til.

Opskrift på langtidsstegt and med æbler, svesker og appelsin

Langtidsstegt and med appelsin og timian

4 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 6 timer
Samlet tid: 6 timer 15 minutter
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 1 and af god kvalitet på ca. 3-3,5 kg.
  • 2 æbler
  • 1 håndfuld svesker
  • 2 øko. appelsiner
  • 1 bundt timian
  • Lidt suppeurter (f.eks. 1 gulerod, 1 porretop, 1 løg, 1 pastinak, en lille håndfuld krydderurter og et par laurbærblade)

Sådan gør du

  • Ordn suppeurterne, skær dem groft ud og kom dem i en bradepande sammen med ca. 1 liter vand.
  • Vask timianen, æbler og appelsiner og skær æbler og appelsinerne ud i grove stykker.
  • Tag indmaden ud af anden og læg den i bradepanden sammen med suppeurterne.
  • Soigner anden og dup den tør med køkkenrulle. Krydr den godt med salt og peber indvendig.
  • Fyld anden op med æbler, svesker, appelsiner og timian og luk den til med kødnåle.
  • Læg anden med brystet nedad i bradepanden og sæt den nederst i ovnen ved 120 grader (almindelig ovn) i ca. 1 time.
  • Tag bradepanden ud efter en times tid og læg anden over på en rist med brystet opad. Læg risten over bradepanden.
  • Pres evt. saft af 1-2 ekstra appelsiner udover anden og krydr den med salt og peber.
  • Sæt bradepande og rist med anden nederst i ovnen og giv den ca. 4 timer mere (stadig ved 120 grader). Overhæld evt. anden med væden fra bradepanden 1-2 gange i timen.
  • Når anden har fået 4 timer med brystet opad, tages bradepanden ud og skyen hældes fra.
  • Sæt bradepande tilbage ind under anden og skru ovnen op på 250 grader. Lad anden stege videre i ca. 15-30 min. indtil den er flot gylden. Hold godt øje med andedenn, og pas endelig på, at den ikke får for meget kulør.
  • Tag anden ud og lad den hvile i 30-45 min. mens du laver sauce og gør det sidste tilbehør klar.

Genopvarmning af and

  • Har du tilberedt og parteret anden dagen før den skal spises, så tag den gerne ud af køleskabet 1-2 timer før den skal spises.
  • Fordel den parterede and i en bradepande og smør den godt ind i andefedt.
  • Sæt anden i en 150 grader varm ovn i ca. 20-30 min. Tjek at anden er varm og server så.

Noter

Ønsker man en mere traditionel juleand, så kan man selvfølgelig bare udelade appelsiner og timian. Til saucen kan du bruge samme fremgangsmåde, som til en flæskestegssauce, som du finder opskriften på her. Server den langtidsstegte and med brunede kartofler og hjemmelavet rødkål eller en frisk rødkålssalat med klementiner.
Skulle der være rester af andestegen, så gem dem endelig til en gang gua bao, som er asiatiske dampede boller. Det smager skønt.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Mit navn er Martin, og det er mig, der står bag bloggen. Jeg håber, at bloggen kan være med til at inspirere dig i køkkenet, hvad enten det er til den store gourmetmiddag i weekenden, eller til det simple hverdagsmåltid. Læs mere om bloggen her.

8 Kommentarer

  1. Hej Martin
    Tænkte faktisk lige på din and her til morgen, og vil høre, hvad brysttemperaturen på anden har været under stegningen?
    Interessant, at appelsinsmagen ikke var mere markant. Hvad med timiansmagen?
    Glædelig jul og godt nytår.
    /Søren

    • Hej Søren

      Det kan jeg desværre ikke svare dig på. Det hele blev lavet på gefülen uden stegetermometer.

      Både smagen af appelsin- og timiansmag var tilstede uden, at det overdøvede noget andet. Så jeg synes faktisk, at begge smage var tilpas kraftige 🙂

      Glædelig jul og godt nytår til dig også 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  2. Nå… Jeg fik ansvaret for anden i år, så nu prøver vi… Der bliver prøvet med andebryststeg med vinger. Så det ligner umiddelbaret at der kun er skåret gumpen af. Da moderen ikke er vild med appelsin i maden bliver det den klassiske med æble og sveske.

    God jul og godt nytår 🙂

    • Hej Martin,

      Jeg håber, at anden blev go’, og at I havde en god juleaften 🙂

      Du må have et rigtig godt nytår!

  3. Er appelsinerne med eller uden skræl?

  4. Min ovn er super irriterende på almindelig varme, så jeg prøver med samme tidsinterval, men på 100 grader varmluft.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!