Jeg synes ofte, at kylling bliver forbundet med en kedelig hverdagsspise, især i form af saltvandspumpede brystfileter, og det er synd og skam. Kylling kan smage rigtig godt, hvis bare man køber kylling af god kvalitet – helst en hel kylling, da der sidder masser af smag i benene. Det er dog de færreste, der har råd til at købe en stor fin økologisk kylling til 150,- hver gang der står kylling på menuen.
Læs også: Risotto med tomat, fennikel og basilikum
Der findes heldigvis et okay alternativ til en dyr økologisk kylling. Nemlig Himmerland Kylling som mange af jer sikkert har set ligge i køledisken i SuperBest. Himmerland kyllinger er på nuværende tidspunkt hverken frilands eller økologiske, men kyllingerne har lidt mere plads end en normal konventionel kylling (17 kyllinger/m² i stedet for 20 kyllinger/m²), får bedre foder og lever op til 5 dage længere. Det lyder måske ikke af ret meget, og rent dyrevelfærdsmæssigt er det ikke helt optimalt, men det er selvfølgelig bedre end ingenting, og så er der væsentligt mere smag i Himmerland Kyllinger. Derudover har kyllingerne mulighed for at rende og skrabe i træspåner og adgang til egnens egen halm – og så koster en “Ekstra stor kylling” på min. 1550 g kun 80,-. En hel kylling på min. 1300 g koster 70,-.
Ved første øjekast lyder 70-80,- måske af meget sammenlignet med, hvad du ellers kan få en hel kylling for, men for de ekstra håndører får man også ret meget smag – og hvis man lige tager sig tid til at smide skroget i en gryde med lidt vand og urter og koge en fond, så er der mere mad end man lige regner med i sådan en kylling. Der er dog ingen tvivl om, at jeg hellere vil købe økologisk eller frilands, så vidt det er muligt, men som studerende er det desværre ikke altid, at der er råd til det. Derudover er det sjældent, at jeg kan finde frilandskyllinger i supermarkedet, som ellers er et rigtig godt alternativ til økologiske kyllinger, hvis det skal være lidt billigere.
Læs også: Kyllingepie med porre og sprød butterdej
Jeg prøvede at binde kyllingen op for, at den blev stegt så jævnt som muligt, men det blev vist ikke gjort helt efter bogen. Derudover har jeg efterfølgende hørt Heston Blumenthal fortælle, at kyllingen faktisk ikke bliver stegt lige så jævnt, hvis man binder den op. Kyllingen blev fyldt med med citron, hvidløg og timian og stegt hel i ovnen med halve tomater, timian og et skvæt hvidvin. Første dag serverede jeg kylling og tomater med en go’ gang smørsauteret squash og kål. Dagen efter lavede jeg en opbagt sauce på mælk og al den lækre væde fra kylling, tomater og hvidvin og stuvede det sidste squash og kål i saucen.
Hel kylling i ovn med tomater og hvidløg
Ingredienser
- 1 kylling på ca. 1,5 kg (f.eks. fransk label rouge kylling)
- 1 øko. citron
- 1 bundt timian
- 8-10 fed hvidløg
- 4-5 store solmodne tomater
- ½ dl hvidvin
- Rigeligt smør
Sådan gør du
- Skyl tomater, citron og timian, halver tomaterne og skær citronen groft ud.
- Pil hvidløgene og knus dem med et knivblad.
- Hak halvdelen af hvidløgene groft og kom dem op i et ildfast fad sammen med tomaterne og halvdelen af timianen.
- Hæld et skvæt go' olie henover, drys med lidt sukker, salt og peber og vend det hele godt sammen. Hæld hvidvinen ved.
- Dup kyllingen tør med køkkenrulle - både ind- og udvendig. Krydr med masser af salt og peber, og kom det sidste timian og hvidløg ind i den sammen med den groft udskårne citron.
- Læg kyllingen i fadet med tomater eller på en rist over fadet, og læg et par smørklatter på den.
- Steg den i midten af ovnen ved 200 grader i 80-90 min. Smør kyllingen med saltet smør en gang hvert 15-30 min. (jo oftere jo bedre).
- Tjek om kyllingen er færdig ved at skære forsigtigt ned ved et af lårene. Hvis saften, der løber ud er helt klar, så er kyllingen færdig
- Lad kyllingen hvile et kvarters tid og parter den så - lad evt. tomaterne holde sig varme i ovnen imens.
Noter