Hel kylling i ovn med tomater og hvidløg

Udgivet den 8. august, 2012 i Fjerkræ


Hel kylling i ovn med tomater og hvidløg, Opskrift

Jeg synes ofte, at kylling bliver forbundet med en kedelig hverdagsspise, især i form af saltvandspumpede brystfileter, og det er synd og skam. Kylling kan smage rigtig godt, hvis bare man køber kylling af god kvalitet – helst en hel kylling, da der sidder masser af smag i benene. Det er dog de færreste, der har råd til at købe en stor fin økologisk kylling til 150,- hver gang der står kylling på menuen.

Læs også: Risotto med tomat, fennikel og basilikum

Der findes heldigvis et okay alternativ til en dyr økologisk kylling. Nemlig Himmerland Kylling som mange af jer sikkert har set ligge i køledisken i SuperBest. Himmerland kyllinger er på nuværende tidspunkt hverken frilands eller økologiske, men kyllingerne har lidt mere plads end en normal konventionel kylling (17 kyllinger/m² i stedet for 20 kyllinger/m²), får bedre foder og lever op til 5 dage længere. Det lyder måske ikke af ret meget, og rent dyrevelfærdsmæssigt er det ikke helt optimalt, men det er selvfølgelig bedre end ingenting, og så er der væsentligt mere smag i Himmerland Kyllinger. Derudover har kyllingerne mulighed for at rende og skrabe i træspåner og adgang til egnens egen halm – og så koster en “Ekstra stor kylling” på min. 1550 g kun 80,-. En hel kylling på min. 1300 g koster 70,-.

Himmerland kylling

Ved første øjekast lyder 70-80,- måske af meget sammenlignet med, hvad du ellers kan få en hel kylling for, men for de ekstra håndører får man også ret meget smag – og hvis man lige tager sig tid til at smide skroget i en gryde med lidt vand og urter og koge en fond, så er der mere mad end man lige regner med i sådan en kylling. Der er dog ingen tvivl om, at jeg hellere vil købe økologisk eller frilands, så vidt det er muligt, men som studerende er det desværre ikke altid, at der er råd til det. Derudover er det sjældent, at jeg kan finde frilandskyllinger i supermarkedet, som ellers er et rigtig godt alternativ til økologiske kyllinger, hvis det skal være lidt billigere.

Læs også: Kyllingepie med porre og sprød butterdej

Jeg prøvede at binde kyllingen op for, at den blev stegt så jævnt som muligt, men det blev vist ikke gjort helt efter bogen. Derudover har jeg efterfølgende hørt Heston Blumenthal fortælle, at kyllingen faktisk ikke bliver stegt lige så jævnt, hvis man binder den op. Kyllingen blev fyldt med med citron, hvidløg og timian og stegt hel i ovnen med halve tomater, timian og et skvæt hvidvin. Første dag serverede jeg kylling og tomater med en go’ gang smørsauteret squash og kål. Dagen efter lavede jeg en opbagt sauce på mælk og al den lækre væde fra kylling, tomater og hvidvin og stuvede det sidste squash og kål i saucen.

Hel kylling i ovn med tomater og hvidløg, Opskrift

Hel kylling i ovn med tomater og hvidløg

Opskriften er til 4-5 personer som hovedret. Server f.eks. en gang grillet spidskål eller en god salat til samt et hjemmebagt focaccia eller koldhævet flute til.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Antal: 4
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

 • 1 kylling på ca. 1,5 kg (f.eks. fransk label rouge kylling)
 • 1 øko. citron
 • 1 bundt timian
 • 8-10 fed hvidløg
 • 4-5 store solmodne tomater
 • ½ dl hvidvin
 • Rigeligt smør

Sådan gør du

 • Skyl tomater, citron og timian, halver tomaterne og skær citronen groft ud.
 • Pil hvidløgene og knus dem med et knivblad.
 • Hak halvdelen af hvidløgene groft og kom dem op i et ildfast fad sammen med tomaterne og halvdelen af timianen.
 • Hæld et skvæt go' olie henover, drys med lidt sukker, salt og peber og vend det hele godt sammen. Hæld hvidvinen ved.
 • Dup kyllingen tør med køkkenrulle - både ind- og udvendig. Krydr med masser af salt og peber, og kom det sidste timian og hvidløg ind i den sammen med den groft udskårne citron.
 • Læg kyllingen i fadet med tomater eller på en rist over fadet, og læg et par smørklatter på den.
 • Steg den i midten af ovnen ved 200 grader i 80-90 min. Smør kyllingen med saltet smør en gang hvert 15-30 min. (jo oftere jo bedre).
 • Tjek om kyllingen er færdig ved at skære forsigtigt ned ved et af lårene. Hvis saften, der løber ud er helt klar, så er kyllingen færdig
 • Lad kyllingen hvile et kvarters tid og parter den så - lad evt. tomaterne holde sig varme i ovnen imens.

Noter

Server kylling og tomater med dit yndlingstilbehør - f.eks. en perlespeltsalat med asparges, radiser og feta - og nyd et godt glas vin til - f.eks. en let rødvin i form af Beaujolais eller en halvtør hvidvin fra Vouvray. Skulle der være kyllingekød til overs, så kan det med fordel gemmes til en gang hjemmelavet kyllingesalat.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

8 Kommentarer

 1. DÉT er gudespise!! …. når man får fat i en god kylling. Vi har været heldige at få en håndfuld store frilandskyllinger med en vægt på over 2 kg – og det er jo en hel anden sag end mange af de kyllinger, som bliver solgt i supermarkedet. Vi har kun én tilbage – så det er dejligt med et tip om et godt kyllingeprodukt! 🙂

  • Hej Hanne

   Det har du fuldstændig ret i – det er SÅ lækkert!
   Det lyder godt nok dejligt med de frilandskyllinger I fik fat på.. Jeg har også en plan om snart at købe en go’ økologisk kylling, og lave noget lækkert ud af den 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 2. Jeg prøver at lave det i dag 🙂
  Tænker at servere hjemmebagt flute eller italiensk brød, samt en god salat med feta i en olie med oregano, citron og soltørrede tomater 🙂 Tak for inspiration 🙂 Hilsen Dorthe

  • Hej Dorthe

   Det lyder da som et dejligt tirsdagsmåltid 🙂 Jeg er glad for at kunne inspirere – håber at det bliver rigtig godt 🙂

   Venlig hilsen
   Martin

 3. Fantastisk opskrift. Mør og lækker kylling, utrolig lækre tomater og en sky der er synger for englene.
  Brugte bouillon i stedet for vin da vores børn ikke er så Vilde med vinsmag.
  Helt vidunderligt.
  Vh Gitte

  • Mange tak Gitte. Jeg er glad for, at du kunne bruge opskriften 😊

 4. Hvad ville du gøre hvis du ikke kunne tåle tomater. Lave bunden til kyllingen med Aubegine, grønne bønner eller ingenting

  • Hej Lis,

   Du kan i princippet bruge lige præcis de grøntsager du har lyst til. Du kan også blot tilberede kyllingen uden grøntsager i bunden af fadet. Jeg ville dog ikke bruge grønne bønner, da de vil blive overtilbered af så lang tid i ovnen.

   Venlig hilsen
   Martin

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!