Der er ikke noget som et par friskbagte, koldhævede boller med smør til morgenmaden i weekenden, og når dejen laves aftenen før, så tager det ikke lang tid at få bagt bollerne om morgenen.
I weekenden gør vi som regel lidt ekstra ud af morgenmaden og tager os tid til at sidde og hygge med f.eks. et blødkogt æg, friskbagte boller og en god kop kaffe. Og her er disse boller altså rigtig gode. Dejen laves aftenen før, og så skal der bare tændes for ovnen som det første, når man står op dagen efter. Mens ovnen varmer op formes dejen til boller og i løbet af 30 min. har du super lækre friskbagte boller.
Koldhævede boller fulde af smage
Udover at man slipper for at skulle stå op 3-4 timer før bollerne skal bages, så gør koldhævningen også, at bollerne smager meget bedre. Ved at sætte dejen på køl er gæren væsentligt længere tid om at nedbryde sukkerstofferne i melet og danne CO2, som får brødet til at hæve, hvilket gør, at brødet udvikler en bedre smag og struktur. Og dette er bestemt værd at vente på. Hvis du så også sørger for at bruge mel af god kvalitet, så er du sikker på at få en portion rigtig velsmagende, koldhævede boller.
Læs også: Scones med tranebær og kardemomme
En anden faktor som også har indflydelse på smagen i det endelige brød er, hvilken type gær du bruger, når du bager. Kim Schultz fra Grill & Kokkerier har testet de forskellige typer af gær, som man kan købe, og det har han skrevet et ganske interessant indlæg om.
Læs også: Hjemmelavet knækbrød – en nem opskrift på knækbrød
Som du kan se på billederne, så har jeg valgt vende bollerne i en blanding af havreflager og solsikkekerner inden de røg i ovnen. Det er desværre ikke det hele som bliver siddende på bollerne, men ved at fugte bollerne let med lidt vand inden man vender dem i blandingen af havreflager og solsikkekerne, så bliver de fleste siddende. Skulle man have lyst til at bage nogle mere håndværker-lignende boller, så kan man blande lidt blå birkes i eller nøjes med at drysse lidt blå birkes på toppen.
Koldhævede boller med kerner
Ingredienser
- 4,5 dl danskvand
- 10 g gær
- 450 g hvedemel
- 150 g fuldkornshvede
- 15 g salt
- 2 spsk. surdej (kan udelades)
- 100 g grovvalsede havregryn
- 100 g solsikkekerner
Sådan gør du
- Vej alle ingredienserne af (på nær af havreflager og solsikkekerner) og kom dem i en rørekedel.
- Ælt dejen i 4-5 min. ved lav hastighed på røremaskinen.
- Skru op på fuld hastighed og ælt dejen i yderligere 6-8 min.
- Smør en skål med lidt olivenolie, kom dejen i og dæk den til, og lad dejen hæve natten over i køleskabet (10-12 timer).
- Tag dejen ud af køleskabet og sæt et bagestål i ovnen. Har du ikke sådan et, så kan du sagtens bage bollerne på en almindelig bageplade.
- Tænd ovnen på 250 grader og lad bageståle varme op i mindst 30 min.
- Bland havreflager og solsikkekerner sammen i en skål.
- Del dejen i ca. 15 stykker à 70-75 g og form stykkern til boller, så godt du kan. Dejen er relativ våd, så jeg plejer bare at folde dejen ind over sig selv en enkelt gang. Det kan nemlig godt være ret svært som sådan at forme dem til boller.
- Vend bollerne i blandingen af havreflager og solsikkekerner.
- Bag bollerne i 10-15 min. i den 250 grader varme ovn.