Kartoffelpizza med squash og rygeost

Udgivet af den 18. maj, 2015 i Påske, Pizza, pasta og ris


Kartoffelpizza med squash, krydderurter og rygeost

Hjemmelavet pizza er efterhånden ved at være et fast søndagsritual herhjemme og kartoffelpizza, eller pizza bianco om man vil, er en af dem, der ofte går igen om sommeren, når der er nye danske kartofler og masser af friske krydderurter. 

En lækker og simpel kartoffelpizza

Her i Danmark bliver der solgt “ægte italienske pizzaer” på de fleste pizzeriaer og fælles for dem alle er, at der gerne skal være minimum 2-3 forskellige slags kød på, hvilket er den diametrale modsætning af filosofien bag det italienske køkken: “less is more”. Man kommer bare virkelig langt med et par enkle råvarer af god kvalitet! Det er selvfølgelig en smagssag, hvordan man kan foretrækker sin pizza, og jeg skal da også ærligt indrømme, at jeg endnu ikke har været i Italien og smage en ægte italiensk pizza. Jeg er dog ret glad for de mere simple pizzaer med få, men gode råvarer, som vi ofte nyder her i huset.

Læs også: Hjemmelavet pizza – opskrift på den perfekte pizzadej

Så vidt jeg ved, så laves en kartoffelpizza traditionelt set kun med kartofler, rosmarin og lidt olivenolie og havsalt, men jeg har valgt at opgradere den italienske klassiker og lavet en fynsk udgave med nye danske kartofler, fintskåret squash, en god sødmælksrygeost og en god håndfuld blandede friske krydderurter. Der gik dog lidt Jamie Oliver i mig, da jeg stod i køkkenet, så pizzaen fik også lige et skvæt olivenolie, men det smager jo også godt det skidt! Sidst men ikke mindst er det selvfølgelig vigtigt at huske at give pizzaen et godt skud salt lige inden servering.

Kartoffelpizza med squash, krydderurter og rygeost

Kartoffelpizza med squash og rygeost

Jeg koldhæver næsten altid min pizzadej, da det giver en sprødere og mere velsmagende bund. Er du sent ude, så kan du kan fordoble mængden af gær og nedsætte hævetiden til 2-3 timer ved stuetemperatur.
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 12 timer 30 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 12 timer 40 minutter
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Pizzadej

  • 2-3 g gær
  • 110 g vand
  • 15 g olivenolie
  • 5 g havsalt
  • 25 g durummel
  • 175 g tipo 00 mel

Kartoffelpizza

  • 1 portion pizzadej
  • 2-3 kartofler
  • 1 squash
  • En god håndfuld friske krydderurter (f.eks. dild og purløg)
  • 150-200 g sødmælksrygeost
  • Et skvæt olivenolie

Sådan gør du

Pizzadej

  • Opløs gæren i vandet og tilsæt de andre ingredienser på nær af tipo 00-melet.
  • Rør ingredienser sammen og tilsæt det meste af tipo 00-melet. Ælt dejen godt igennem og tilsæt det sidste tipo 00-mel lidt af gangen. Dejen skal æltes i ca. 10-15 min.
  • Pizzadejen kan også æltes på en røremaskine i ca. 3-4 min. ved lav hastighed efterfulgt af 6-8 min. på højeste hastighed.
  • Smør en skål med lidt olivenolie, kom dejen over i skålen og lad den koldhæve på køl i 12-18 timer.

Kartoffelpizza

  • Sæt en bagesten i bunden af ovnen og tænd på 275 grader.
  • Del pizzadejen i to lige store dele, drys lidt durummel på bordet og rul dem tyndt ud.
  • Skær kartofler og squash helt tyndt ud (evt. på et mandolinjern) og hak krydderurterne lidt groft og sæt dem til side.
  • Fordel kartofler og squash på de to pizzaer og dryp et lille skvæt olivenolie udover pizzaerne.
  • Bag pizzaerne en af gangen på bagestenen i ovnen i ca. 6-7 min. Pizzaerne bliver bedst, hvis de bages direkte på bagestenen. Er det nemmest for dig at arbejde med pizzaerne på bagepapir, så kan du evt. trække bagepapiret forsigtigt ud af ovnen efter 2-3 min.
  • Fordel rygeosten i små klatter på pizzaerne, drys med havsalt og kom godt med krydderurter på lige inden servering.

Noter

Prøv også at lave pizzaen med hjemmelavet friskost i stedet for rygeost.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.