Jordskokkesuppe opskrift med kammuslinger og æble

Udgivet af den 31. oktober, 2011 i Supper | 17 kommentarer


Jordskokkesuppe med kammuslinger og æble

Jordskokkesuppe er en virkelig dejlig spise, og det er en suppe, der både kan bruges til hverdag og til større middagsselskaber. Så kan man jo varierer fyldet alt efter lejligheden. Denne gang var lejligheden, at vi fik et vennepar på besøg, så derfor stod den altså på jordskokkesuppe med stegte kammuslinger, jordskokkechips og sprøde æbletern.

Forrige weekend havde vi besøg af et vennepar, og så var der jo lagt op til den helt store middag. Dagen før stod jeg i køkkenet det meste af dagen, så alt var klart og tilrettelagt. Menuen stod på denne skønne jordskokkesuppe med stegte kammuslinger til forret. Til hovedret lavede jeg små savojkålspakker med braiserede kalvehaler, græskarmos og skorzonerrødder, og så sluttede vi af med en lækker cheesecake med brombærpuré til dessert. Alt i alt en rigtig vellykket og dejlig menu.

 

Jordskokkesuppe – en simpel og lækker suppe

Jordskokkesuppe er ligesom de fleste andre blendede supper utrolig nem at lave. Det der tager længst tid er nok at skrælle jordskokkerne, for derefter skal de blot koges møre, blendes og tilsættes fløde. Jeg har i denne omgang valgt at servere jordskokkesuppen med et par stegte kammuslinger, sprøde æbletern og en håndfuld jordskokkechips på toppen ved servering. Jordskokker og kammuslinger fungerer rigtig godt sammen og de sprøde æbletern er næsten uundværlige hvis du spørger mig. De giver en friskhed, der bryder rigtig godt med den fede jordskokkesupper og de sødmefulde kammuslinger.

Læs også: Jomfruhummerbisque med cognac og fennikel

Nu tænker du nok, at chips er lidt upraktiske som topping på en suppe, og du har helt ret. Spiser man jordskokkesuppen til hovedret, så når nogle af chipsene at blive bløde inden man har spist op, men så kan man selvfølgelig bare sidde og spise dem ved siden af, for jordskokkechips smager virkelig godt! Og har du ikke smagt jordskokkechips før, så kan du godt se at komme i køkkenet og lave nogle. Serverer man derimod jordskokkesuppe med kammuslinger som en lille forret, så fungerer jordskokkechips faktisk rigtig fint som topping. Det skal dog siges, at jeg valgte at anrette chipsene oven på æbleternene for at reducere chancen for at de blev bløde, hvilket fungerede super fint.

Forslag til alternative toppings

Nu er det nok ikke hver dag, at du står og steger kammuslinger, da de små lækkerbiskner trods alt ikke er helt billige, og det skal selvfølgelig ikke afholde dig fra at lave jordskokkesuppe til aftensmad. Suppen smager nemlig mindst ligeså godt med andre toppings. Som mange andre supper, så smager jordskokkesuppe nemlig også skønt med lidt (læs: rigeligt!) sprødstegt bacon på toppen – gerne sammen med lidt friske æbletern og lidt finthakket purløg. Skal der lidt mere fylde til, så kan du evt. servere suppen sammen med et stykke bagt torsk eller lyssej – evt. sammen med bacon og æble.

Jordskokkesuppe med kammuslinger og æble

Jordskokkesuppe med kammuslinger og æble

Jordskokkesuppe smager også skønt for sig selv med lidt godt brød til eller f.eks. med et stykke bagt torsk. Suppen kan sagtens laves på forhånd og varmes op ved servering. Suppen smager også skønt med stegt bacon eller chorizo som topping.
0 fra 0 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Forret
Køkken: Nordisk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Antal: 8
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

Jordskokkesuppe

  • 500 g jordskokker
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Et par kviste timian
  • 1 dl hvidvin
  • 5 dl hønsefond
  • 1 dl piskefløde

Jordskokkechips

  • En håndfuld jordskokker
  • Fritureolie

Garniture

  • 1 æble
  • 1-2 spsk. hvidvins- eller æbleeddike
  • 16 kammuslinger (1-2 pr. mand til forret, 3-4 pr. mand til hovedret)

Sådan gør du

  • Skræl jordskokkerne og pil løg og hvidløg. Skær det hele lidt groft ud.
  • Sauter løg, hvidløg og jordskokker sammen med timian i lidt olie i en varm gryde indtil løgene begynder at blive blanke.
  • Tilsæt hvidvin og lade det koge ind til ca. det halve.
  • Tilsæt hønsefond kog op. Lad suppen simre under låg i ca. 20 min. indtil jordskokkerne er møre.
  • Tag suppen af varmen, fisk timiankvistene op og blend suppen helt glat.
  • Tilsæt fløden og kog suppen op. Smag til med salt og evt. lidt citronsaft. Skum gerne suppen op med en stavblender lige inden servering.

Jordskokkechips

  • Sæt en gryde over med fritureolie i og tænd på middel varme. Den skal varmes op til ca. 180 grader.
  • Skrub jordskokkerne rene (de behøves ikke at blive skrællet) og skær dem tyndt ud på en mandolin.
  • Friter jordskokkerne i den varme olie indtil de er gyldne, og lad dem dryppe af på lidt fedtsugende papir. Opbevar dem tørt (f.eks. i en lufttæt beholder med lidt køkkenrulle til at tage evt. fugt)

Garniture

  • Skær æblet ud i fine små tern og vend det med en smule æble- eller hvidvinseddike, så det ikke oxiderer.
  • Sørg for at det hele er klar til servering, og at suppen er varmet op inden du går igang med at stege kammuslinger.
  • Dup kammuslingerne tørre med lidt køkkenrulle og steg dem i lidt olie på en brandvarm pande med slip-let belægning. De skal stege i ca. 1-2 min. på hver side (afhængig af størrelse). Og pas endelig på, at du ikke giver dem for meget.

Noter

Anret kammuslingerne på varme tallerkener sammen med en skefuld æbletern. Hæld suppen på ved bordet og anret en skefuld jordskokkechips oven på. Dryp evt. også med olie god olivenolie.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Vin til jordskokkesuppe med kammuslinger

Til suppen drak vi en 2007 Pinot Auxerrois fra Domaine Josmeyer, som er en biodynamisk producent i Alsace, der laver en masse skøn hvidvin. Druerne er høstet fra mere end 50 år gamle vinstokke, der er plantet på marken Hengst, som er en af de allerbedste grand cru marker i Alsace. Grundet lovgivningen i Alsace, så må man kun bruge grand cru betegnelsen om vine fra Alsace, der er lavet på riesling, pinot gris, gewürtztraminer eller muscat (med få undtagelser). Derfor er vinen blot navngivet ‘H’ Vieilles Vignes (“Vieilles Vignes” betyder “gamle vinstokker” på fransk”). Og da man ikke må klassificere vinen som en grand cru vin, så kan producenten heller ikke tage ligeså mange penge for den, hvilket betyder, at man blot får væsentligt mere for sine penge her. Pinot auxerrois, som vinen er lavet på, er et andet navn for auxerrois blanc, som er en søsterdrue til chardonnay.

Læs også: Koteletter i fad med jordskokker, æbler og salvie

Det er virkelig et lækkert glas vin med masser af dybde, kompleksitet og mineralitet. Der er noter af modne druer og honning, både i næse og smag, og vinen har en god krop og flot balance mellem fedme, sødme og syre. Efter lidt tid i glasset, hvor vinen både får lidt luft og temperatur, udvikler den sig flot og bliver blot mere nuanceret i sit udtryk. Det er en relativt fyldig hvidvin, der samtidig også har en ret cremet mundfylde. Fylden, sødmen og ikke mindst syren i vinen gjorde, at den var et helt perfekt match til jordskokkesuppe med de kammuslinger og æble. Vinen komplimenterede den karakteristiske smag af jordskokker helt perfekt. Alternativt vil en relativ klassisk tysk riesling fra Mosel også være en god mulighed, da riesling fra Mosel ofte har en god sødme og masser af syre.

Martin Villumsen

Mit navn er Martin, og det er mig, der står bag bloggen. Jeg håber, at bloggen kan være med til at inspirere dig i køkkenet, hvad enten det er til den store gourmetmiddag i weekenden, eller til det simple hverdagsmåltid. Læs mere om bloggen her.

17 Kommentarer

  1. Uhm, hvor ser det godt ud – og kammuslinger er altid godt 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

    • Tak 🙂 Du kan også tro at det smagte fantastisk! Jordskokker er bare så lækre… jeg synes bare at man spiser dem alt for sjældent.

  2. Mmmm… Den ret er bare min livret. Har kun smagt den på restaurant. Er den besværlig at lave selv? Har aldrig turde kaste mig ud i kammuslinger.

    • Det er sådan set forståeligt nok! Det smager sindsygt godt.
      Det er faktisk en rigtig nem ret at lave. Suppen er ikke noget problem og kammuslingerne skal stort set kun lige vendes på panden 😉 Så det er bare at komme igen 😀

  3. Mmmm, hvor ser suppen lækker ud. Jeg er også vild med jordskokker! Har du prøvet at lave jordskokke-chips? Det får også englene til at synge!

    • Og den smagte som englene synger 😉 Man burde virkelig lave jordskokkesuppe noget oftere…
      Ja, jeg har prøvet at lave jordskokkechips før… Det er også ret lækkert! Jeg lavede engang et godt stykke kød med jordskokker på tre måder (puré, chips og smørsauteret). Det var også rigtig lækkert.

  4. Det lyder som en dejlig middag – men jeg bliver noget trist til mode, når man bruge engelske ord, hvor vi har fyldestgørende danske. Jeg tænker på “cheesecake” – der hvor jeg kommer fra,
    kalder vi det for ostekage.

    • Hej Peter

      Det var det bestemt også 🙂 Personligt forstår jeg ikke helt det samme ved ostekage og cheesecake, hvorfor jeg har valgt at bruge ordet “cheesecake” fremfor “ostekage”. Men hvorom alting er så smager det skønt – uanset hvad man kalder det 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  5. Jordskokker er en fin gammel grøntsag, som skulle bruges meget mere – og til meget mere!
    Suppen bliver ikke kold, når man altid husker at have sine tallerkener i ovnen/varmeskabet eller overhælde dem med meget varmt vand, indtil de skal bruges. Det gælder også for de flade! Min mor roste mig for, at min varme mad altid var dejlig varm.

    • Jordskokker er nemlig en rigtig lækker grøntsag, som man burde bruge noget mere. Den er f.eks. skøn rå i salater.

      Du har fuldstændig ret i, at det generelt er en god idé at servere maden på varme tallerkener, hvilket jeg også ofte gør – især når der skal tages billeder maden inden den spises 🙂

      Venlig hilsen
      Martin

  6. Hej Martin
    Du skriver at fløden skal tilsættes lige inden servering. Er det stadig tilfældet hvis jeg laver suppen dagen i forvejen?
    Jeg glæder mig til at smage retten 🙂

    • Hej Ronja,

      Ja, hvis du laver dagen i forvejen, så ville jeg vente med at tilsætte fløden til når du varmer den op inden servering 🙂

      God weekend 🙂

      • Mange tak, det vil jeg prøve.

        Glædelig jul

  7. Har lige lavet jordskokkesuppen til servering i morgen. Venter med at tilsætte fløden til i morgen. Men skal der eddike i ? Er eddiken ikke kun til at vende æbletern i?. Den smager skønt.
    Hilsen Lilian.

    • Hej Lilian 🙂

      Det lyder da dejligt! Æbleeddiken er kun til tilsmagning (og vende æbletern i), så hvis du synes, at suppen er lige i skabet, så er det ikke nødvendigt med eddike 🙂

      Håber det var svar nok ellers må du sige til.

  8. Kan suppen fryses?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!