Hjemmelavet friskost med krydderurter og olivenolie

Udgivet af den 16. juni, 2018 i Tilbehør | 2 kommentarer


Hjemmelavet friskost med krydderurter

Hjemmelavet friskost er nemt og ligetil, og så smager det skønt på et stykke hjemmebagt knækbrød. Denne friskost er lavet på kærnemælk og rørt med olivenolie og krydderurter, og der skal ikke særlig meget arbejde til, før du står med din helt egen hjemmelavede friskost. Den imponerer virkelig på frokostbordet og er skøn at have stående i køleskabet til eftermiddagssnacken. 

 

Hjemmelavet friskost på kærnemælk

At lave sin egen ost kan virke overvældende, når man først går i gang. Hvis man læser rundt på internettet, kan man hurtigt få indtrykket af, at der skal alverdens remedier, forme og ingredienser til, bare for at man overhovedet kan komme i gang med at lave ost. Det kan hurtigt føles som en omstændig og dyr omgang. Men hvis du, ligesom jeg, går med tanken om, at det kunne være rigtig sjovt at komme så småt i gang med osteproduktionen, men ikke føler dig klar på at springe ud i oste, der kræver specialudstyr eller lang tid, så er denne opskrift et godt bud. Det eneste udstyr, der kræves, er en gryde og en si med et klæde i. Det har de fleste af os liggende i køkkenet, så det er enormt simpelt at komme i gang.

Læs også: Opskrift på koldhævede boller med havreflager

Der er naturligvis en kæmpe forskel på typerne af ost, som de forskellige produktionsmetoder kan fremstille. Visse oste er ganske rigtigt mere krævende, mens en ost som denne er en helt simpel friskost lavet uden osteløbe og kun på kærnemælk. Denne type ost kaldes også for knapost eller skørost. Den var meget almindelig at lave i 1800-tallets husholdninger, enten af opvarmet tykmælk (det har jeg endnu ikke forsøgt mig med) eller af kærnemælk, som man havde tilovers fra smørproduktionen. Når man så har lavet sin friskost, står man med endnu et restprodukt, nemlig valle. Valle er rigtig godt til brødbagning, og jeg har også før brugt det, når jeg bager helt almindeligt knækbrød.

Hjemmelavet friskost på kærnemælk

Friskost med masser af muligheder

Jeg har nu efterhånden lavet denne ost en del gange. Den er faktisk nærmest fast inventar i køleskabet, hvor den sagtens kan holde sig i hvert fald en uge (vi har endnu ikke haft den stående længere, da den smager ret godt). Osten i sig selv har en lidt tør, smuldrende konsistens, så det er godt at røre den med noget fedtstof. Jeg synes, at en god kvalitets olivenolie giver en super lækker smag og konsistens. Jeg har forsøgt mig med fløde, og det smager også fint, men jeg er ikke helt tilfreds med den konsistens, den endelig ost får. Derfor foretrækker jeg klart olivenolie, både når det kommer til smag og konsistens.

Udover olivenolien kan man bruge lige nøjagtig de krydderurter og smagsgivere, man har lyst til. Jeg varierer det alt efter, hvad haven byder på eller efter humør. Især purløg, estragon og timian er lækkert, men andre urter som oregano og persille vil garanteret også smage skønt. Du kan også give den lidt citronsaft, hvis du ønsker en mere syrlig smag, men osten i sig selv har en frisk smag, så jeg finder det generelt ikke nødvendigt.

Ofte spiser vi osten på brød eller knækbrød, men den kan også bruges i madlavningen. F.eks. kan man bage eller grille nogle gulerødder, fennikel eller andre grøntsager og komme klatter af osten udover ved servering eller blot dyppe grøntsagerne i osten. Du kan også bruge den i salater eller som tilbehør til både kød- og grøntsagsretter. Der er med andre ord masser af muligheder både for tilsmagning og brugen af friskosten.

Hjemmelavet friskost med krydderurter

Hjemmelavet friskost med krydderurter og olivenolie

Du får ca. 200 g ost ud af 1 liter kærnemælk
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

  • 1 liter kærnemælk
  • Ca. 2 spsk olivenolie
  • Friske krydderurter
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Hæld kærnemælken i en tykbundet gryde og varm den langsomt op indtil massen er skilt (se note).
  • Beklæd en si med et osteklæde og placer den over en stor skål. Hæld den skilte masse op i sien. 
  • Lad det dryppe af i en halv times tid.
  • Kom friskosten over i en ren skål og smag den til med olivenolie, krydderurter, salt og peber. Gem gerne vallen til at bage med. 

Noter/Anretning

Kærnemælken skiller i ost og valle ved ca. 60 grader. Det kan være svært at vurdere, hvornår osten er klar, da massen i kanten vil skille hurtigere end inde i midten. Så kig på massen og vurder, hvornår der ikke længere er ren kærnemælk tilbage. Det plejer at tage ca. 40 minutter ved lav temperatur. 

Hjemmelavet friskost med krydderurter

2 Kommentarer

  1. Den ser lækker ud!
    Ift. Dine udfordringer med at lave en federe version: Jeg synes, at Piskerisets flødeostopskrift er helt perfekt, hvis du gerne vil lave noget lidt mere cremet 🙂 bare et tip! http://piskeriset.dk/hjemmelavet-rejeost/

    • Hej Cecilie

      Tak, den smager i hvert fald også dejligt og er nærmest fast inventar i køleskabet herhjemme for tiden.

      Mange tak for tippet. Det virker som en god fremgangsmetode til flødeost, som jeg helt klart vil få prøvet af 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Riiigeligt smør... direkte i din mailboks

 

Skriv dig op til mit nyhedsbrev og få besked i din mailboks hver gang, der sker noget nyt på bloggen.

Ved tilmelding modtager du en e-mail, som du skal bekræfte.

Mange tak for din tilmelding!