Focaccia – nem opskrift på hjemmebagt focaccia

Udgivet af den 30. november, 2010 i Brød, Påske


Opskrift på focaccia med timian

Der er ikke meget bedre end et godt hjemmebagt brød. Hjemmebagt focaccia er noget af det lækreste brød, hvis du spørger mig. Det er bagt med masser af olivenolie og havsalt, hvilket gør det blødt og saftigt. Dette gør det også til det perfekte madbrød, som samtidig også smager helt fantastisk for sig selv.

Focaccia – det perfekte madbrød

Jeg bagte dette brød forleden og serverede det til en portion græskarsuppe med chili, og det blev virkelig lækkert. Jeg tog udgangspunkt i opskriften på focaccia fra Meyers Bageri (reklamelink), som er en rigtig god bagebog af Claus Meyer. Den er fyldt med rigtig gode opskrifter på en masse forskelligt brød, og sødt bagværk, og så er der masser af rigtig flotte billeder. Igennem tidens løb har jeg i  brugt en del af opskrifterne fra bogen, og det er (næsten) altsammen blevet rigtig godt. Jeg kan i hvert fald varmt anbefale Meyers Bageri, hvis du vil igang med at bage dit eget brød.

Læs også: opskrift på hjemmelavede burgerboller

Focaccia et perfekt madbrød, som kan varieres i det uendeligt. Man kan vælge at lave det helt simpelt kun med olivenolie og havsalt eller man kan vælge at komme krydderurter på, som jeg har gjort her. Jeg har også før bagt focaccia med fintsnittede løg, hvilket også var rigtig lækkert, da man før en skøn sødme fra de bagte løg. Alternativt kan man også bage brødet med oliven, halverede tomater, e.l. Mulighederne er mange, og brødet kan varieres i det uendelige.

Opskrift på focaccia med timian

Meyers bageri – vejen til et godt brød

Inden for det sidste halve år, har jeg forsøgt mig en del med at bage. Det er generelt ikke gået så godt. Det eneste jeg har haft nogenlunde succes med er rugbrød på surdej, og dagen i dag, arbejder jeg stadig på at få bagt et ordentligt hvedebrød. Der er dog ingen tvivl om, at efter jeg har købt Meyers Bageri (reklamelink), så er mine brød blevet væsentligt bedre. Så det går den rigtige vej. Men som sagt blev dette focaccia også en succes og præcis som det skulle være. Jeg valgte at lave det med masser af groft havsalt, timian og en god olivenolie, men man kan som sagt også vælge at udelade krydderurter eller komme andre ting på alt efter hvad man er i humør til.

Læs også: Naanbrød med nigellafrø

Udover at være et glimrende madbrød til f.eks. gazpacho eller langtidsstegt lammekølle, så er et daggammelt focaccia også rigtig lækkert til en god grillet sandwich. Halver brødet, smør det med dijonsennep og kom en god skinke, ost og lidt cornichoner i, luk sandwichen sammen og grill den, og så er der den lækreste frokost du kan forestille dig.

Focaccia med surdej

Har du gang i en surdej derhjemme? Så kan jeg også varmt anbefale at bage focaccia med surdej. Det giver lige en ekstra god og saftig krumme, mere smag og en dejlig syre til brødet. Find opskriften på surdejsfocaccia her.

Opskrift på focaccia med timian

Focaccia – nem opskrift på hjemmebagt focaccia

Nem opskrift på focaccia med en dejlig sprød skorpe og saftig krumme. Den smager skønt toppet med timian, som her, men er også dejlig med f.eks. rosmarin eller salvie. Man kan også toppe den med halverede cherrytomater, snittet løg, tynde skiver kartofler e.l.
4,66 fra 43 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Bagværk
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Hævetid: 4 timer
Samlet tid: 5 timer
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 3,25 dl lunkent vand
  • 0,5 dl olivenolie
  • 10 g gær
  • 500 g tipo 00 mel oftest forklædt som "Pizzamel" – kan erstattes med almindelig hvedemel
  • 10 g havsalt

Topping

  • Havsalt
  • Olivenolie
  • Krydderurter f.eks. timian eller rosmarin

Sådan gør du

  • Kom alle ingredienserne i en skål og ælt dejen godt sammen. Hvis du ælter den i hånden skal den æltes godt og grundigt i 10-15 min. til dejen er helt elastisk. Bruger du en røremaskine, skal den køre i ca. 3 min. ved lav hastighed og 6-10 min. ved høj hastighed (til dejen samler sig og slipper bunden) – bemærk at dejen skal være lidt klistret.
  • Lad dejen hæve i skålen med et vådt klæde over sig i ca. 3 timer.
  • Når dejen har hævet i ca. 3 timer, smør da en bradepande med olivenolie (eller kom et stykke bagepapir i), hæld dejen over i og tryk den ud med fingrene så den fylder det meste af bradepanden.
  • Hæld derefter noget god olivenolie udover, drys med masser af havsalt, og hvis du vil ha’ krydderurter på, skal de også plukkes og drysses over nu.
  • Tryk derefter krydderurter og salt godt ned i dejen med fingrene.
  • Lad derefter dejen hæve yderligere i ca. 1-2 timer i bradepanden.
  • Bag focacciaen i 20-30 min. ved 220 grader i ovnen.
  • Tag brødet ud og lad det køle af når det er bagt færdigt.
  • Vend brødet ud af bradepanden og server det enten som et helt brød man kan sidde og brække stykker af, eller skåret i passende stykker.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.