Grillede nyretapper med chimichurri og cremede majs

Udgivet af den 1. september, 2016 i Kødretter


Grillede nyretapper med kaffe, chimichurri og cremede majs

For et par måneder siden blev jeg inviteret til at deltage i en bloggerudfordring af Nespresso ifb. med lanceringen af en ny brasiliansk kaffe. Resultatet af denne udfordring blev en gang kaffemarinerede og grillede nyretapper, som jeg serverede med chimichurri, en grov majspure og stegte bønner og chorizo. 

 

Nespresso Cafezinho do Brasil

Navnet på Nespressos nye kaffe er Cafezinho do Brasil, som vist nok betyder noget i retningen af “lille kaffe fra Brasilien”. Nespresso har været et smut i Brasilien og besøge lokalbefolkningen for at undersøge, hvilke smagsoplevelser og aromaer de forbinder med den perfekte kop kaffe. Dette har dannet grundlaget for Cafezinho do Brasil, som er en rimelig bitter og let krydret espresso uden alt for meget syre og sødme.

Udfordringen jeg fik stillet var, at jeg skulle lave en brasiliansk inspireret hovedret, hvor kaffen indgik. Og det var egentlig lettere sagt end gjort. Jeg har nemlig aldrig rigtig brugt kaffe i det salte køkken – dog lige med undtagelse af en god gang chili con carne – så der var ikke andet for end at gå igang med at eksperimentere.

 

Det brasilianske køkken

Jeg kastede mig dog ikke helt hovedløst ud i det. Som den akademiker, jeg nu engang er, gik jeg selvfølgelig igang med at lave noget research på det brasilianske og sydamerikanske køkken. Og efter et hurtigt kig på Google Maps gik det op for mig, at Brasilien faktisk er et ret stort land (ja, geografi har aldrig været min styrke). Cirka 200 gange så stort som Danmark. Derfor er det brasilianske køkken et rimelig vidt begreb og varierer en del alt efter, hvor i landet du befinder dig. Derudover er det brasilianske køkken både præget og inspireret en del af Afrika og Europa, hvilket giver et meget blandet køkken.

Læs også: Bløde tacos med braiserede oksehaler

Det lader dog til, at det sydamerikanske køkken generelt har en stolt kultur for at spise kød. Gerne et godt stykke grillet oksekød uden alt for meget tilbehør, så det gode kød får lov at være i centrum. Og det er lige præcis dette jeg endte med at lade mig inspirere af.

 

Mit bidrag til udfordringen

Efter at have eksperimenteret med forskellige saucer og stuvninger baseret på kaffen fra Nespresso uden at komme frem til noget rigtigt godt, stoppede jeg op og prøvede at tænke retten om. Jeg simplificerede og skar en masse idéer fra og tog udgangspunkt i et godt stykke kød, som skulle få lov at bære retten. Samtidig skulle man ikke være i tvivl om, at der var kaffe i retten, men den måtte heller ikke overdøve. Det endte derfor med en kaffemarinade som kødet fik lov at marinere i i et døgns tid. Men ville man overhovedet kunne smage kaffen fra en simpel marinade? Jeg krydsede fingre og håbede på det bedste.

Læs også: Braiseret spidsbryst – opskrift på langtidsstegt spidsbryst

Heldigvis viste det sig, at kaffen bidrog helt perfekt med smag til kødet; man kunne sagtens smage kaffen, og den bidrog med en lækker dybde og bitterhed til retten uden at overtage. Så hvis jeg selv skal sige det, så blev mine kaffemarinerede og grillede nyretapper faktisk helt perfekte!

Læs også: Nyretapper – slagterens hemmelige udskæring

De grillede nyretapper blev serveret med chimichurri, som nærmest er en slags pesto, der ofte bliver serveret til kødet i det sydamerikanske køkken. En chimichurri består af krydderurter (typisk bredbladet persille), hvidløg, olie og hvidvinseddike, og giver en rigtig fin kontrast til et stykke grillet kød. Derudover kunne jeg ikke lade være at bruge nogle af de lækre og smagfulde danske majs, der er i sæson for tiden, så de endte med at blive blendet med lidt limesaft og olivenolie. Og sidst men ikke mindst stegte jeg nogle kogte sorte bønner af på en pande sammen med lidt chorizo og løg. Og det var altså et ret genialt tilbehør til kødet. Jeg kan i hvert fald varmt anbefale at servere et godt stykke grillet oksekød med chimichurri, majspure og stegte sorte bønner og chorizo.

 

Stem på min ret og vind en middag for to

Nu er denne bloggerudfordring jo en konkurrence blandt os bloggere, og før den endelige vinder findes, skal der udvælges 6 finaleretter (2 forretter, 2 hovedretter og 2 desserter). Dette sker ved, at I kan stemme på jeres favorit, som jeg selvfølgelig håber på, er min ret. De 2 forretter, hovedretter og desserter, der har flest stemmer d. 9. september, når afstemningen slutter, går videre til finalen.

Kok og gastronomisk innovatør Rasmus Leck Fischer vil derefter udvælge 3 ud af de 6 finaleretter, som han vil fortolke og servere til en overdådig middag d. 15. september. Og denne middag har du mulighed for at komme med til. Når du følger linket herover og stemmer på en ret (jeg håber selvfølgelig, at du vil stemme på min ret), så deltager du samtidig i lodtrækningen om to pladser til middagen til en værdi af ca. 2000 kr. Afstemningen løber frem til og med d. 9. september, og du kan stemme én gang hver eneste frem til d. 9. september.

Grillede nyretapper med kaffe, chimichurri og cremede majs

Grillede nyretapper med chimichurri og cremede majs

Dette er efter min overbevisning en fantastisk måde at servere et godt stykke kød på. Jeg har brugt nyretapper, men andre udskæringer som flank steak, flap meat etc. kan også sagtens bruges. Jeg har brugt Nespressos Cafezinho do Brasil kaffe, men andre espressoer kan også snildt bruges.
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Brasiliansk
Antal: 2
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 500 g nyretapper

Kaffemarinade

  • 40 ml espresso
  • 10 g mørk muscovadosukker
  • 1 tsk. æbleeddike (gerne en lagret æbleeddike)
  • 1 spsk. olivenolie
  • Et par kviste rosmarin

Chimichurri

  • 1 bundt bredbladet persille
  • 1 bundt koriander
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 2 spsk. hvidvinseddike
  • ½ lime, saft heraf
  • 0,5-1 dl olivenolie

Cremede majs

  • 2 majskolber
  • 1 frisk chili (gerne lemon drop eller anden chili med citrusnoter)
  • 1 lime
  • Olivenolie

Stegte bønner og chorizo

  • 100 g sorte bønner, tørrede
  • 100 g chorizo
  • 1 løg

Sådan gør du

Grillede, kaffemarinerede nyretapper

  • Puds nyretapperne af (skær de grove stykker fedt af og fjern senen i midten).
  • Rør ingredienser til marinaden sammen, hæld det i en pose sammen med kødet og mariner kødet i 12-24 timer på køl.
  • Tag nyretapperne ud af køleskabet ca. 1 time før de skal grilles.
  • Grill nyretapperne ved høj varme i et par minutter på hver side. De skal helst serveres meget røde.
  • Lad nyretapperne hvile ca. 5 min. inden de skæres ud og anrettes med de øvrige elementer.

Chimichurri

  • Hak krydderurterne groft og kom dem op i en morter sammen med det finthakkede hvidløg.
  • Tilsæt hvidvinseddike, limesaft og lidt af olivenolien.
  • Mos det hele godt sammen i morteren og tilsæt olivenolie indtil det har en passende konsistens.
  • Smag til med salt og evt. mere limesaft eller hvidvinseddike.

Cremede majs

  • Bag majskolberne i 30 min. ved 200 grader.
  • Pil bladene af, skær majsene af kolberne og kom dem op i en skål e.l.
  • Hak chilien fint og kom den op til majsene.
  • Tilsæt et skvæt olivenolie og saft af ca. en halv lime.
  • Blend med en stavblender til du har en grov mos.
  • Smag til med salt, olivenolie og limesaft og tilsæt evt. et skvæt vand for at justere konsistensen.

Stegte bønner og chorizo

  • Udblød bønnerne natten over.
  • Kog bønnerne i 30 min. i saltet vand.
  • Hak løget og skær chorizoen ud i mindre stykker.
  • Sauter løget i et skvæt olivenolie.
  • Tilsæt chorizo og kogte bønner og lad det stege i 5-10 min. ved lav varme.
  • Smag til med salt.

Noter

Anret de cremede majs på et bræt eller fad. Skær de grillede nyretapper i skiver og anret dem oven på majsene. Kom de stegte bønner og chorizo på brættet. Kom lidt chimichurri udover kødet og server resten ved siden af.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

 

For god ordens skyld skal det nævnes, at ovenstående ret er lavet til Nespressos bloggerudfordring. Opskrift, billeder og ord i indlægget er dog mine helt egne.

 

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.