Chili sin carne – vegetarisk chiligryde

Udgivet af den 14. september, 2015 i Vegetarisk


Chili sin carne - vegetarisk chiligryde

I går aftes var der chili sin carne på menuen herhjemme, hvilket må siges at være ret atypisk taget i betragtning af, at det var søndag. Der plejer den jo at stå på pizza! I går var dog en undtagelse. 

Chili sin carne med hjemmedyrkede chilier

Vi havde egentlig planlagt at lave hjemmelavet pizza i går, men da vi begge er gået hen og blevet en smule forkølede, så havde vi egentlig mere lyst til noget varmt og krydret, der kunne spises af en skål i sofaen, mens vi sad og varmede os under et tæppe – og chili sin carne opfyldte alle disse betingelser, så det faldt valget på.

Læs også: Ungarsk gullashsuppe

Derudover har jeg også vindueskarmen fyldt med chilier, og selvom jeg har syltet nogle af dem, så er der stadig masser af chilier på planterne. Så om ikke andet, så var det oplagt at lave en god chiligryde, og i denne omgang blev den så vegetarisk. Og til dem som ikke ved det, så betyder chili sin carne chili uden kød, og chili con carne betyder altså chili med kød.

Nem og lækker vegetarisk chiligryde

Nedenstående opskrift er noget mere simpel end min opskrift på chili con carne, og tager ikke nær så lang tid at lave, men smagen fejler bestemt ikke noget. Når man laver chili sin carne, så kan man vælge at erstatte kødet med f.eks. kartofler, tofu e.l., men jeg synes, at det er en forkert tilgang, at man tænker det som om, at man erstatter kødet med noget andet. Jeg synes, at man skal se det som en vegetarisk ret og ikke som en chili con carne, hvor man har erstattet eller udeladt kødet.

Derfor valgte jeg at tage udgangspunkt i at lave en vegetarisk og tomatbaseret chiligryde, og så blev der ellers bare fyldt lidt forskellige grove grøntsager og en gang røde kidneybønner i – og selvfølgelig et par chilier! Ved servering fik den en go’ klat økologisk creme fraiche fra Naturmælk (deres creme fraiche smager altså bare SÅ godt!), og så dryssede jeg en håndfuld blandede krydderurter fra haven over.

Chili sin carne - vegetarisk chiligryde

Chili sin carne – vegetarisk chiligryde

Chilisort- og mængde kan selvfølgelig varieres efter smag og behag. Jeg brugte 1 habanero og 1 lemon drop, hvilket jeg synes passede fint til denne portion.
Ingen stemmer endnu
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Texas
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 6
Forfatter: Martin Villumsen

Ingredienser

  • 2 løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 1 spsk. sød paprika
  • 1-2 tsk. stødt spidskommen
  • Et par friske chilier
  • 4 gulerødder
  • 2-3 persillerødder
  • 1 spsk. tomatkoncentrat
  • 2 ds. hakkede tomater
  • 5 dl vand
  • 1 krydderbuket af porretop, timian, rosmarin og 2 laurbærblade
  • 2 ds. kidneybønner

Sådan gør du

  • Hak løg og hvidløg og sauter det i en gryde i et godt skvæt olie.
  • Tilsæt paprika og spidskommen og lad det stege med lidt.
  • Skræl gulerødder og persillerødder og skær dem ud i mundrette stykker.
  • Hak chilien fint og kom den op i gryden sammen med gulerødder og persillerødder. Lad det stege med i ca. 5 min.
  • Tilsæt så tomatkoncentrat og lad det stege med i et minuts tid.
  • Tilsæt de hakkede tomater, vand og krydderbuketten og lad det hele simre under låg i ca. 30 min.
  • Hæld væden fra bønnerne og skyl dem godt under koldt vand.
  • Når chilien har simret i ca. 30 min., tilsættes bønnerne.
  • Lad det simre i yderligere 30 min. Tag evt. låget af undervejs, hvis konsistensen for våd, så det kan koge lidt ind. Hvis det er nødvendigt, så kan konsistensen evt. justeres med lidt ekstra vand.
  • Til sidst smages chilien til med salt og evt. ekstra chili, og så er den ellers klar til servering.

Noter

Server med en god klat fuldfed creme fraiche og masser af hakkede friske krydderurter (f.eks. bredbladet persille, purløg og estragon). Man kan evt. også servere lidt godt hjemmebagt brød til.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!

Martin Villumsen

Passioneret mad-, vin- og surdejsnørd med et hjerte, der banker for hjemmelavet mad af gode råvarer i sæson. Jeg er altid på jagt efter små lokale producenter og råvarer af høj kvalitet, og jeg elsker at formidle denne viden i form af opskrifter og beretninger her på bloggen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.