I lørdags var der mexicansk på menuen, og i den forbindelse lavede jeg en ceviche af torsk til forret. Det er en dejlig let og frisk forret, som kun kræver noget helt frisk fisk, lidt citrusfrugt og et par timer i køleskabet.
Frisk fisk fra Skagenfood
I starten af året begyndte vi at abonnere på en af Skagenfoods fiskepakker, da både Maiken og jeg elsker fisk, men sjældent tog os sammen til at køre en tur til fiskemanden. Det var derfor begrænset, hvor meget fisk vi spiste, men siden vi begyndte at få en kasse med rigtig flot og helt frisk fisk leveret lige til døren en gang hver anden uge, er vi (logisk nok) begyndt at spise meget mere fisk – og det skønt!
Læs også: Moules frites – opskrift på dampede blåmuslinger
Personligt er jeg ret stor fan af hele konceptet. Kasserne bliver leveret med sporingsdata på fisken og opskriftsforslag, og man kan altid se en uge i forvejen på deres hjemmeside, hvilken fisk, der er i den kommende uges kasse. Er der en enkelt uge man ønsker at få leveret en anden kasse eller ønsker man, at springe leveringen over en uge eller to, så kan dette nemt ordnes på deres hjemmeside. Ligeså vel som man selvfølgelig også har mulighed for at bestille ekstravarer. Jeg er i hvert fald rigtig glad for at få leveret frisk fisk lige til døren. Og bare lige for en god ordens skyld, så er fiskepakkerne ikke sponsoreret af Skagenfood, og vi har selv valgt at abonnere på deres fiskepakke.
Hvad er ceviche?
I sidste uge var der filet royal af torsk, altså den tykke del af torskeryggen, i vores fiskekasse, og da vi skulle have hjemmelavede tacos om lørdagen, så var det jo oplagt at bruge noget af den fine torskefilet til en gang ceviche til forret. Ceviche menes egentlig at stamme fra Peru, men de mexicanske kystbyer har i mange år haft tradition for at spise det. Ceviche er fintskåret fisk (eller skaldyr), som bliver marineret i saft fra citrusfrugter som f.eks. lime og/eller citron, hvorefter det skal trække i 1-2 timer på køl. Udover at tilføre smag, så “tilbereder” syren i citrussaften fisken ved at ændre den naturlige struktur i fiskens proteiner. Denne “tilberedning” dræber dog ikke bakterier og parasitter, hvorfor det er vigtigt at bruge helt frisk og sørge for at holde en god hygiejne. Derudover, så er det en god idé at fryse fisken i 24 timer inden den tøs op og bruges til ceviche, da dette dræber evt. orm i fisken.
Læs også: Rørt tatar med jordskokkechips – lækker fransk bistromad
Jeg valgte at lave cevichen med lidt god rosa peber fra ASA Spice. For nylig, da jeg var forbi ASA i Torvehallerne, smagte jeg på lidt forskellige typer peber, og en af dem var rosa peber. Mine oplevelser med rosa peber kan vist tælles på én hånd, og den eneste erindring jeg havde om rosa peber var, at det egentlig bare smagte lidt grimt og bittert. Det har højst sandsynligt været gammel og dårlig kvalitets rosa peber, for da jeg smagte det hos ASA, viste det sig at have en aromatisk, let sød og parfumeret smag, som faktisk var ret godt. Og i ceviche fungerer denne let sødlige smag rigtig godt! Så sørg for at købe en god kvalitets rosa peber til din ceviche.
Ceviche af torsk med rosa peber
Ingredienser
- 180-200 g filet af torsk (kan erstattes med andre typer lys fisk)
- Saft af ca. ½ lime
- Saft af ca. ¼ citron
- Et skvæt god olivenolie
- ½ tsk. rosa peber
- En smule fintsnittet rødløg/skalotteløg
- En smule chili , hakket fint
- Evt. lidt bredbladet persille
Sådan gør du
- Skær fisken ud i mundrette bider, f.eks. skiver på ca. 0,5 cm. Halver evt. fileten på langs først.
- Pres lime- og citronsaft udover fisken. Dryp også lidt olivenolie udover.
- Tilsæt rosa peber, løg, og chili og vend det hele godt sammen.
- Dæk fisken over og lad den trække på køl i 1-3 timer afhængig af, hvor "tilberedt" du ønsker fisken.
- Anret fisken på et fad eller tallerken og drys evt. lidt persille udover.
Noter
Indlægget indeholder affiliatelinks.