Goma har længe været på listen over restauranter, som jeg gerne ville prøve, og dette ønske blev endeligt indfriet, da Maiken og jeg besluttede os for at fejre nytårsaften på Goma, hvilket viste sig at være rigtig godt.
Men for at det ikke skal være løgn, så blev jeg i starten af januar kontaktet af bar’sushi, som oplyste mig om, at jeg havde vundet deres Facebook-konkurrence om en middag for to på Goma, så vi måtte (heldigvis) afsted igen.
Snacks og småretter
Når man kommer ind på Goma, så træder man ind i baren, hvor man kan sætte sig og få et par cocktails, hvis man har lyst til det. Selve restauranten er placeret nede i kælderen, hvor der er udsigt til det åbne køkken når man kommer ned af trappen. Både cocktailbar og restaurant er relativt moderne indrettet og stemningen er generelt rimelig afslappet.
Læs også: Sabi Omakase i Stavanger – norsk sushi i verdensklasse
Vi ankom lidt tidligt og startede aftenen ud med en cocktail i baren, inden vi bevægede os nedenunder for at få en masse lækker mad. Vi fik først serveret en skål edamamebønner med salt, sesam og en let spicy misodressing – og edamamebønner smager jo bare godt. Til maden fik vi en flaske Cuvée Brut fra Domaine Ste Michelle, som er en skøn amerikansk mouserende vin, der har en rigtig fin balance og en smule sødme, der komplementerer den japanske mad og dens til tider let skarpe smage glimrende.
Læs også: Restaurant Pasfall – klassisk kogekunst på højt niveau
Mens vi sad og snackede edamamebønner i stor stil kom der et fad med 2x to forskellige slags østers på bordet, som du kan se på billedet ovenfor. To af dem var med lyserød ingefær og appelsin, mens de to andre var med tobikorogn og ponzu, som er en japansk dressing med citrusfrugt – i dette tilfælde den bitre asiatiske citrusfrugt daidai.
Indtil for nylig har hverken Maiken eller jeg været de store fans of østers, men efter vi fik østers på Goma nytårsaften, er vi faktisk blevet ret glade for det. Især med de smagskombinationer, som vi har fået på Goma – det smager altså bare godt!
Tempurastegte rejer med soyamayo og chilidip
Det næste fad, der blev serveret, var en klassisk gang tempurastegte rejer med soyamayonnaise og chilidip, og sådan en stor sprød reje går man aldrig galt i byen med.. Slet ikke når der er chilidip at dyppe i. Rejerne kunne dog godt have været lidt mere sprøde og gyldne.
Næste servering bød på rå laks, vindruer, wasabiærter, forårsløg og en eddikedressing med shiso, hvis ikke jeg husker forkert. En meget overraskende servering og usædvanlig sammensætning af ingredienser, men det smagte virkelig godt.
Laks, vindruer, wasabiærter, forårsløg og shisodressing
Dernæst kom der et aflangt fad på bordet dækket med en masse små safranlignende tråde. Det skulle vise sig at være tørret rosenpeber, og herunder var der saltet torsk, ristede cashewnødder, fintrevet sortfodsskinke og en dressing på balsamico og chili. Den revede sortfodsskinke gav dybde og umami til den saltede torsk, cashewnødderne bidrog med lidt sprødt og den tørrede rosenpeber gav lidt varme til retten. Dette var bestemt en af de bedste serveringer i løbet af aftenen!
Saltet torsk, ristede cashewnødder, sortfodsskinke, rosenpeber og balsamico-/chilidressing
Efter den saltede torsk fik vi en lille servering med tempurastegte hvide asparges, som var pakket ind i svendborgskinke og serveret med tobikorogn, misodressing i stil med den vi fik til edamamebønnerne og lidt soyamayo. De hvide asparges var selvfølgelig ikke danske og vi undrede os egentlig lidt over, at de valgte at servere asparges i januar, men når det så er sagt, så er smagte de faktisk rigtig godt.
Tempurastegte hvide asparges i svendborgskinke med tobikorogn, misodressing og soyamayo
Efter de sprøde hvide asparges var det tid til lidt kød (!) i form af oksenyretapper, serveret på små sprøde wontons med en let spicy cashewpuré med yuzu. Nyretapperne var stegt perfekt, de små wontons var super sprøde og cashewpuréen løftede det hele en smule og var med til at gøre den lille hapser rigtig yummy!
Nyretapper på sprøde wonton med cashewpuré
Sushi, sashimi og gunkan
Ingen middag uden sushi når man er på en japansk restaurant, og middagen på Goma var selvfølgelig ingen undtagelse. Som du kan se på billedet nedenfor fik vi serveret et super fint fad sushi. Der var selvfølgelig en variant med sprøde tempurarejer og tun på toppen (den øverste på billedet herunder). Så var en variant med bl.a. laks, lakserogn og en form for shiso udenpå, en variant med tun og fire små hosomaki med krabbe. Derudover var der to slags nigiri: en med laks og en slags salsa med løg og en variant med tun og en slags korianderpesto.
Så er der sushi!
Sammen med sushien fik vi også serveret et fad med tre slags sashimi. Her stod den på tun med mango, albacoretun med wasabicreme (mener jeg) og laks med sesam. Derudover var der lidt fintsnittet relativt smagsløst fennikel, og mangoen på tunen smagte desværre ikke rigtigt igennem, men fisken smagte skønt!
Tre slags sashimi: tun, albacoretun og laks
Mens vi sad og hyggede os med sushien kom der et par gunkans med hhv. foie gras, teriyaki og forårsløg, og vagtelæg, tobikorogn og trøffel – to seriøse smagseksplosioner, der begge var totalt yummy!
To slags gunkan: en med foie gras, teriyaki og forårsløg, og en med vagtelæg, tobikorogn og trøffel
Efter sushi, sashimi og gunkan tog vi lige en kort pause og lidt frisk luft inden “hovedretten”. Da vi også var løbet tør for bobler måtte den flinke tjener jo finde lidt mere. Han fandt et glas 2008 Rose Brut fra Domaine Dehours frem, som bød på en dyb fylde med let jordede, umami-noter – han mente, at den ville passe godt til den gråand, som der var på vej til os.
Udover perfekt stegt gråand, så bestod hovedretten af stegte svampe smagt til med yuzu, friseesalat, sesam, en sødmefuld chilidressing og koriander. Endnu en super lækker servering, hvor rosechampagnen fungerede rigtig godt til.
Gråand, stegte svampe, yuzu, friseesalat, chilidressing og koriander
Nu var vi også ved at være godt fyldte, men til at slutte måltidet af skulle der selvfølgelig også en dessert til.. Og her var vi lidt spændte, for vi havde begge være lidt skuffet over desserten nytårsaften. Det skulle dog vise sig, at køkkenet sagtens kan komponere en lækker og spændende dessert.
Desserten bestod af kokossorbet med citrongræs, crumble af sandkage med lidt salt, basilikumssukker, kokosflager og rød skovsyre, og ved servering blev der øset lækre amarena kirsebær henover. Den salte sandkagecrumble løftede hele retten en smule og sammen med den friske kokossorbet og de lækre og søde kirsebær spillede det hele perfekt sammen. En absolut lækker afslutning på en skøn aften!
Kokossorbet med citrongræs, crumble af salt sandkage, basilikumssukker, kokosflager, rød skovsyre og amarena kirsebær
En aften på Goma
Som du nok kan høre på ovenstående, så skulle det vise sig at være en rigtig god aften på Goma i Odense. Betjeningen var nærværende og professionel og maden var helt fantastisk.
Det japanske køkken er (desværre) ikke noget jeg har den store erfaring med, hvilket nok er én af grundene til, at jeg er så imponeret over mange af serveringerne. Måden, hvorpå de kombinerer forskellige smage på er helt fantastisk og væsentligt anderledes fra, hvad jeg ellers er vant til. De små ting som f.eks. gunkan med foie gras og teriyaki og med vagtelspejlæg, trøffel og tobikorogn, hvor man ser en fusion med det franske køkken, fungerer vanvittigt godt, hvis du spørger mig. Ligeledes var den salte torsk med sortfodsskinke, cashewnødder, rosenpeber og balsamico-/chilidressing også noget af en overraskende kombination, som bare fungerede super godt!
Der er ingen tvivl om, at Goma er blandt Fyns bedste restauranter og i en liga for sig. Goma skiller sig ud og er et glimrende eksempel på, at japansk mad er meget andet end sushi og sagtens kan foregå på et højt niveau på lige fod med andre gourmetrestauranter.
Goma ligger for enden af Kongensgade i Odense, og du kan læse mere på deres hjemmeside på goma.nu.