Ungarsk gullashsuppe

Udgivet af den 11. marts, 2013 i Supper | 2 kommentarer


Gullash

Selvom vi nu skriver marts er det lidt som om, at vejrguderne ikke helt har forstået, at det er forår, og eftersom det er ret koldt for tiden, så er der stadig plads til lidt god simremad. For lidt tid siden satte jeg en stor portion gullash over inden kæresten og jeg tog et smut i Odense Zoo, og da vi kom hjem en 2-3 timer senere duftede hele lejligheden skønt. Og netop fordi, at det også var så hundekoldt den dag, så var det bare endnu mere tilfredsstillende at komme hjem til rigtig hygge i form af en varm gullashsuppe, tæpper og stearinlys.

Gullash (eller gulyás som det hedder på ungarsk) er så vidt jeg har forstået oprindeligt en suppe med oksekød, paprika, løg, kartofler og vand, og herfra kan der så tilsættes grøntsager og krydderier efter humør. Jeg har egentlig i lang tid forbundet gullash med en gryderet med oksekød, gulerødder og løg i en form for brun sovs – hertil kartoffelmos. Det må siges at være en fordanskning af den ungarske paprikasuppe. Ligeledes er der vist heller ikke helt enighed om, hvordan gullash egentlig staves?

Gullash

Som du kan se har jeg i denne omgang lavet en relativ klassisk ungarsk gullashsuppe med masser af god paprika. Jeg bestilte for nylig en god portion krydderier fra ASA Tradings webshop, heriblandt en pose god stærk paprika og en pose hel spidskommen, der selvfølgelig blev brugt til denne gullash. Derudover brugte jeg en sød paprika fra Mill & Mortar, som også sælger nogle fantastiske krydderier, og lidt røget paprika som jeg købte i sommers, da vi var i Malmö.

Det er vigtigt at bruge relativ frisk paprika af god kvalitet og ikke en paprika, som har stået på hylden de sidste tre år, da de fleste krydderier begynder at miste deres aroma i løbet af 3 måneders tid. Ydermere har de bedst af at blive opbevaret mørkt.

Opskriften er til 8 personer og bliver kun bedre at at stå i køleskabet til dagen efter. Derudover er det også en skøn og hurtig ret at have liggende i fryseren.

Ingredienser:

  • Ca. 1,2 kg oksekød (tykkam, spidsbryst, bov, etc.)
  • 3 løg
  • 6 fed hvidløg
  • 3 spsk. (ca. 25 g) sød paprika
  • 2 tsk. stærk paprika
  • 1 tsk. røget paprika (kan erstattes med 1 tsk. stærk paprika)
  • 1 spsk. hel spidskommen (kan erstattes af stødt spidskommen)
  • 16-20 hele sorte peberkorn
  • 1 tørret birds eye chili (kan udelades)
  • 1 lille dåse tomatkoncentrat (70 g)
  • 2 ds. hakkede tomater
  • 2 liter vand
  • 4 laurbærblade
  • 2-3 røde peberfrugter
  • 3-4 gulerødder
  • 1 kg kartofler

Puds kødet af og skær det i grove tern og pil og hak løg og hvidløg. Rist de hele peberkorn og spidskommen af på en tør panden, lad dem køle lidt af og pulveriser det i en morter sammen med 1 birds eye chili.

Varm en stor støbejernsgryde op og brun kødet godt af over flere omgange, så det får en fin stegeskorpe. Sauter derefter løg og hvidløg og tilsæt så alle krydderierne, tomatkoncentrat, hakkede tomater, vand og laurbærblade. Lad det koge op, skum godt af og sæt gryden i en 150 grader varm ovn med låg på. Lad den stå og hygge sig hele dagen (min. 2-3 timer) – jo længere, jo bedre.

Gulerødder, kartofler og peberfrugt ordnes, skæres i grove tern og tilsættes ca. 1 time før servering. Smag til med salt og peber og server suppen rygende varm med stearinlys på bordet. Spis evt. et godt brød til.

God appetit

2 Kommentarer

  1. Spidskommen? Er det ikke normal kommen, der skal i? Jeg vil prøve opskriften men er i tvivl om det med spidskommen/kommen.

    • Hej Stig

      Min opskrift er med spidskommen som der står, og resultatet blev rigtig lækkert :) Der findes dog uendeligt mange variationer af gullash så jeg tror nok, at der skal være en variation lavet med kommen. Om gullash oprindeligt at lavet med spidskommen eller kommen kan jeg dog ikke svare på.

      God fornøjelse med opskriften.. Glæder mig til at høre, hvordan resultatet bliver :)

      God påske!

      Venlig hilsen
      Martin

Skriv et svar