Ungarsk gullashsuppe med oksekød

Udgivet af den 11. marts, 2013 i Supper | 10 kommentarer

Opskrift på ungarsk gullashsuppe med oksekød

Forleden lavede jeg en stor portion ungarsk gullashsuppe, som er en dejlig krydret og fyldig suppe baseret på paprika, for selvom vi nu skriver marts er det lidt som om, at vejrguderne ikke helt har forstået, at det rent faktisk officielt er forår.

Læs også: Paprikagryde med svinekød og champignoner

Gullashsuppen blev sat over inden kæresten og jeg tog et smut i Odense Zoo, hvor vi nyder at gå en tur i ny og næ. Og da vi bor relativt tæt på og begge har årskort, så er det dejligt nemt lige at fylde vores termokopper med god kaffe og cykle en tur i zoo. Den pågældende dag havde jeg som sagt sat en grydefuld gullashsuppe over inden vi tog afsted, og da vi kom hjem en 2-3 timer senere duftede hele lejligheden (ja faktisk hele opgangen) skønt af krydret gullashsuppe. Og netop fordi, at det også var så hundekoldt den dag, så var det bare endnu mere tilfredsstillende at komme hjem til rigtig hygge i form af en varm gullashsuppe, tæpper og stearinlys.

Gullashsuppe eller gullasch?

Gullasch (eller gulyás som det hedder på ungarsk) er en suppe eller stuvning med kød og grøntsager, som er krydret med paprika og evt. andre krydderier – der iøvrigt betegnet som Ungarns nationalret. Jeg valgte i denne omgang at lave en gullashsuppe fremfor en stuvning, og jeg lavede den med bl.a. oksekød, løg, gulerødder, rød peberfrugt, paprika og spidskommen. Jeg har egentlig altid forbundet gullasch med den lidt fordanskede stuvning med oksekød, løg og gulerødder i en let krydret brun sovs, der bliver serveret med kartoffelmos, og det smager da også godt, men det er slet ikke ligeså godt som denne gullashsuppe.

Læs også: Chili con carne

Gullashsuppen bled lavet med masser af god paprika – og det er altså vigtigt at bruge en paprika, der rent faktisk smager af noget! Jeg bestilte for nylig en god portion krydderier fra ASAs webshop, heriblandt en pose god stærk paprika og en pose hel spidskommen, der selvfølgelig blev brugt til denne gullashsuppe. Derudover brugte jeg en sød paprika fra Mill & Mortar, som også sælger nogle fantastiske krydderier, og lidt røget paprika som jeg købte i sommers, da vi var i Malmö.

Læs også: Græskarsuppe med chili og ingefær

Denne treenighed af paprika var med til at gøre dette til en fantastisk velsmagende gullashsuppe, så gør dig selv den tjeneste at invester i lidt god paprika inden du giver dig i kast med nedenstående opskrift. Og her er det vigtigt at bruge relativ frisk paprika af og ikke en paprika, som har stået på hylden i supermarkede de sidste tre år, da de fleste krydderier begynder at miste deres aroma i løbet af få måneder. Ydermere har de bedst af at blive opbevaret mørkt.

Opskrift på ungarsk gullashsuppe med oksekød

5.0 from 2 reviews
Ungarsk gullashsuppe med oksekød
 
Forberedelse
Tilberedning
Total
 
Gullashsuppen bliver kun bedre af at stå i køleskabet til dagen efter. Derudover er det også en skøn og hurtig ret at have liggende i fryseren.
Forfatter:
Opskriftstype: Hovedret
Køkken: Ungarsk
Antal personer: 8
Ingredienser
  • Ca. 1,2 kg oksekød (tykkam, spidsbryst, bov, etc.)
  • 3 løg
  • 6 fed hvidløg
  • 3 spsk. (ca. 25 g) sød paprika
  • 2 tsk. stærk paprika
  • 1 tsk. røget paprika (kan erstattes med 1 tsk. stærk paprika)
  • 1 spsk. hel spidskommen (kan erstattes af stødt spidskommen)
  • 16-20 hele sorte peberkorn
  • 1 tørret birds eye chili (kan udelades)
  • 1 lille dåse tomatkoncentrat (70 g)
  • 2 ds. hakkede tomater
  • 2 liter vand
  • 4 laurbærblade
  • 2-3 røde peberfrugter
  • 3-4 gulerødder
  • 1 kg kartofler
Fremgangsmåde
  1. Puds kødet af og skær det i grove tern og pil og hak løg og hvidløg.
  2. Rist de hele peberkorn og spidskommen af på en tør panden, lad dem køle lidt af og pulveriser det i en morter sammen med 1 birds eye chili.
  3. Varm en stor støbejernsgryde op og brun kødet godt af over flere omgange, så det får en fin stegeskorpe.
  4. Sauter derefter løg og hvidløg og tilsæt så alle krydderierne, tomatkoncentrat, hakkede tomater, vand og laurbærblade. Lad det koge op, skum godt af og sæt gryden i en 150 grader varm ovn med låg på.
  5. Lad gryden stå og hygge sig i ovnen hele dagen (min. 2-3 timer) – jo længere, jo bedre.
  6. Gulerødder, kartofler og peberfrugt ordnes, skæres i grove tern og tilsættes ca. 1 time før servering.
  7. Smag til med salt og peber og server.
Noter/Anretning
Server gullashsuppen rygende varm med stearinlys på bordet, og spis gerne et godt friskbagt focaccia eller koldhævet flute til.

 


10 Kommentarer

  1. Spidskommen? Er det ikke normal kommen, der skal i? Jeg vil prøve opskriften men er i tvivl om det med spidskommen/kommen.

    • Hej Stig

      Min opskrift er med spidskommen som der står, og resultatet blev rigtig lækkert 🙂 Der findes dog uendeligt mange variationer af gullash så jeg tror nok, at der skal være en variation lavet med kommen. Om gullash oprindeligt at lavet med spidskommen eller kommen kan jeg dog ikke svare på.

      God fornøjelse med opskriften.. Glæder mig til at høre, hvordan resultatet bliver 🙂

      God påske!

      Venlig hilsen
      Martin

      • Jeg har fået gulyash en del gange i Ungarn og aldrig oplevet den med det orientalske spidskommen, kun med den traditionelle kommen, som jeg også selv bruger 🙂

        • Det lyder også meget sandsynligt, at den klassisk er med kommen. Det må jeg prøve næste gang 🙂

  2. Mums!!!!!
    Efter en hel dag med Kite surfing var det lige det der skulle til!!!!
    Satte den i ovnen om morgenen og vi spiste kl 19.00 🙂

    • Det lyder godt nok lækkert! Det må have været skønt at komme hjem til den skønne duft af gullashsuppe 🙂

  3. Den bedste gullasch suppe får man i en lille Bix i Manhattan v. Den polske by Stattin. Man får en god skål, med top for sølle 14 kr. Den kan varmt anbefales…..

    • Det skal jeg da prøve at huske når jeg engang kommer til Manhattan 😀

  4. Je mener at vide, at i Ungarn anvender man kommen (ikke spidskommen) til denne ret!

    • Hej Torsten,

      Det kan du meget vel have ret i, hvilket jeg også tidligere er blevet gjort opmærksom på. Men der findes dog et væld af forskellige variationer af gullashsuppe, og jeg har i denne valgt at bruge spidskommen. Man kan dog snildt bruge begge dele 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Vurder denne opskrift: