Langtidsstegt and med appelsin og timian

Udgivet af den 18. december, 2012 i Fjerkræ | 2 kommentarer


Ovnstegt and med appelsin og timian

Som du måske har set på Facebook, så var der langtidsstegt and på menuen herhjemme forleden. Det var dog ikke den klassiske med svesker og æbler, men derimod med appelsin og timian, hvilket fungerede rigtig godt. Det var dog heller ikke sådan, at det hele endte med at smage af appelsin, men derimod en subtil sødmefuld appelsinsmag, som gjorde det rigtig godt sammen med anden.

Da julen står for døren, og det store julemåltid med det hele ligeså, valgte jeg at lave en frisk rødkålssalat med klementiner til (opskrift kommer snart på bloggen). Sauce skulle der dog til, men i denne omgang var det uden roux (opbagning). Skyen fra anden blev kogt ned til en passende konsistens, tilsat et lille skvæt fløde, jævnet med lidt maizena og smagt til. Derudover serverede jeg lidt kartofler stegt i andefedt. Alt i alt blev det faktisk et rigtigt lækkert måltid, og den langtidsstegte and sad lige i skabet! Og det var på trods af, at jeg aldrig havde tilberedt en hel and før (lidt stolt har man vel lov at være).

Anden blev stegt i 5 timer ved ca. 120 grader og til sidst 1 time ved 200 grader – i en almindelig ovn. Efterfølgende fik den lov at hvile en halv til en hel time, hvilket er vigtigt for at kødet bliver så smagfuldt og saftigt som muligt. I mellemtiden kan man jo passende lave saucen og gøre de andre småting klar. Det gør sådan set heller ikke noget, hvis anden ikke er brandvarm, når den skal serveres. Dels pga. alt det brandvarme tilbehør, som bliver serveret til, men ligeledes gør det det nemmere at partere anden, når den ikke er så varm mere.

Ovnstegt and med appelsin og timian

Ønsker man en mere klassisk and, kan man selvfølgelig vælge at fylde anden med svesker og æbler i stedet for appelsiner og timian. Tilbehøret kan selvfølgelig varieres alt efter, hvad man lige er i humør til. Man kan enten servere en frisk rødkålssalat, en lidt lettere sauce og kartofler stegt i andefedt, eller man kan gå den klassiske vej og servere  brunkartofler og en go’ gang hjemmelavet rødkål til.

Da vores ovn varmer lidt ujævnt vendte jeg anden et par gange undervejs. Anden kan også sagtens tilberedes og parteres i forvejen, og så varmes op inden servering. Sørg dog for at gi’ den lidt andefedt fra tilberedningen, så den ikke bliver tør.

 

Opskrift på langtidsstegt and med appelsin og timian

Med en and på ca. 3 kg. havde vi mad til 6 personer.

Ingredienser

  • 1 and af god kvalitet på ca. 3 kg.
  • 4 øko. appelsiner (2 af dem behøves ikke at være øko.)
  • 1 lille bundt timian
  • Lidt suppeurter (f.eks. 1 gulerod, 1 porretop, 1 løg, 1 pastinak, en lille håndfuld krydderurter og et par laurbærblade)

Suppeurterne ordnes først, skæres groft ud og kommes i en bradepande sammen med 1 liter vand. Vask timianen og 2 øko. appelsiner og skær appelsinerne ud i grove stykker.

Herefter tages posen med indmad ud af anden. Indmaden lægges i bradepanden. Soigner anden og dup den tør med køkkenrulle. Krydr den godt med masser af salt og peber indvendig og fyld den med de udskårne appelsiner og timian. Luk anden til med kødnåle. Læg den med brystet nedad i bradepanden og sæt den nederst i ovnen ved 120 grader (almindelig ovn) i én time.

Tag bradepanden ud efter en time og læg anden over på en rist med brystet opad. Pres saften af de sidste 2 appelsiner udover og krydr anden med masser af groft salt og peber. Sæt risten med anden nederst i ovnen med bradepanden under den. Nu skal anden ha’ 4 timer (stadig ved 120 grader). Overhæld anden med væden fra bradepanden en gang hver halve time.

Efter de 4 timer skrues ovnen op på 200 grader og anden steges videre 1 time mere. I den time behøver du ikke at overhælde anden med væde fra bradepanden, men hold øje med, at anden ikke bliver sort, da ovne varmer forskelligt.

Efter den sidste time bør anden være flot gylden – hvis ikke, kan man lige gi’ den på grill et par minutter. Tag anden ud og lad den hvile en halv til en hel time mens du laver sauce og gør det sidste tilbehør klar. Lige inden servering parteres anden og serveres straks.

God appetit

2 Kommentarer

  1. Hej Martin
    Tænkte faktisk lige på din and her til morgen, og vil høre, hvad brysttemperaturen på anden har været under stegningen?
    Interessant, at appelsinsmagen ikke var mere markant. Hvad med timiansmagen?
    Glædelig jul og godt nytår.
    /Søren

    • Hej Søren

      Det kan jeg desværre ikke svare dig på. Det hele blev lavet på gefülen uden stegetermometer.

      Både smagen af appelsin- og timiansmag var tilstede uden, at det overdøvede noget andet. Så jeg synes faktisk, at begge smage var tilpas kraftige :)

      Glædelig jul og godt nytår til dig også :)

      Venlig hilsen
      Martin

Skriv et svar