Butter chicken med raita og mango lassi

Udgivet af den 1. august, 2013 i Fjerkræ | 4 kommentarer


Butter Chicken

Det kan diskuteres, hvorvidt en god gang butter chicken er sommermad, men én ting er sikkert: det smager satme godt! Og hvis inderne kan spise krydret og fyldige curries i varmen, så kan vi vel også. Jeg synes i hvert fald sagtens, at man kan spise indisk mad året rundt – det indiske køkken er trods alt meget andet end curries.

Personligt er jeg helt pjattet med det indiske køkken på trods af, at jeg faktisk ikke har smagt meget andet end, hvad man kan få som take-away her i Danmark. Så jeg har desværre stadig til gode at spise på en rigtig god indisk restaurant. Det er heller ikke noget jeg har leget ret meget med i køkkenet (endnu), men man skal jo starte et sted, og det sted var så butter chicken – og så bliver det vist heller ikke meget mere klassisk indisk.

Butter Chicken

Jeg brugte Brødrene Prices opskrift som udgangspunkt og valgte selvfølgelig (ligesom dem) at lave min egen karryblanding. Udover at give lidt mere frihed til at justere mængderne af de forskellige krydderier, så ved man også præcist, hvad der er i karryblandingen. Når det så er sagt, så kan man sagtens få nogle rigtig gode karryblandinger hos f.eks. ASA Trading i Torvehallerne. Jeg vil dog anbefale at købe hele krydderier af god kvalitet og riste og male karryblandingen selv. På den måde kan man også kan eksperimentere lidt med sammensætningen af de forskellige krydderier og finde sin egen favorit.

Opskrift på mango lassi

Da vi tilfældigvis havde en dejlig moden mango liggende, lavede vi også lige en mango lassi med mynte.

Til 2 personer skal der bruges:

  • 1 moden mango
  • 1 dl yoghurt natural
  • 1 dl mælk
  • En håndfuld mynte
  • Saften af ca. 1/2-1 lime

Blend mango med yoghurt og mælk og smag til med frisk mynte og limesaft. Juster evt. konsistensen med mere mælk.

Lad mango lassien trække på køl i minimum en halv time før den serveres.

 

Opskrift på butter chicken

Til retten serverede jeg kogte ris, som fik et par poser Yellow Rice fra Mill & Mortar (bestående af gurkemeje, karryblade, kardemomme, sort peber og nelliker), raita med græsk yoghurt og mynte og friskbagt naanbrød med forskellige krydderier (hhv. timian, sesamfrø, nigellafra og hel spidskommen).

Opskriften er til 6 personer.

Ingredienser

  • 1 hel glad kylling
  • 3-4 limes, saften heraf
  • 1-2 spsk. fennikelfrø og spidskommen
  • 14-16 hele sorte peberkorn
  • ca. 8-10 nelliker
  • 1 kanelstang
  • 8 grønne kardemommefrø i kapsler
  • 1 spsk. korianderfrø
  • Evt. 4-6 birds eye chili
  • 1 liter yoghurt natural
  • 1 spsk. stødt gurkemeje
  • Ca. 20 mandler (kan evt. erstattes med usaltede cashewnødder)
  • 2 ds. flåede tomater
  • 1 stor dåse tomatkoncentrat (140 g)
  • 3 løg
  • 6 fed hvidløg
  • Ca. 2 spsk. revet ingefær
  • 0,5 liter hønsefond
  • 100 g koldt smør i tern
  • Evt. en gang friskhakket koriander eller bredbladet persille
Dag 1:

Parter kyllingen i 10 stykker (4 halve stykker bryst, 2 overlår, 2 underlår og 2 vinger) og fjern evt. skinden (som kan gemmes, steges sprød og spises med salt). Mariner kyllingestykkerne i limesaften i 2-3 timer på køl.

Imens kyllingen marinerer ristes alle de hele krydderier og mandlerne på en tør pande, hvorefter det hele males fint. Jeg brugte minihakkeren til min Bamix stavblender, hvorefter jeg sigtede krydderblandingen for at undgå grove stykker. Har du ikke en Bamix, kan det også klares i en morter.

De malede krydderier blandes med yoghurten, som hældes over kyllingestykkerne, efter de har marineret 2-3 timer. Vend kyllingestykkerne godt rundt i yoghurt og lime så det kommer ind i alle kroge, og lad det herefter trække natten over i køleskabet.

 

Dag 2:

Blend de flåede tomater sammen med tomatkoncentratet og sæt til side. Snit løg og hvidløg og riv ingefæren.

Kyllingestykkerne tages op af yoghurtblandingen og dryppes let af. Brun stykkerne af på en pande og varm – pas på det ikke brænder på. Herefter varmes en stor tykbundet gryde op, hvor løg, hvidløg og ingefær steges i halvt smør, halvt olie til det begynder at få lidt farve. Tilsæt kyllingestykkerne, den blendede tomatsauce, resten af yoghurtmarinaden og hønsefonden. Læg låget halvt på og lad det simre i ca. 1,5-2 timer. Hold øje med, hvor meget det koger ind og rør lidt i det undervejs så det ikke brænder på.

Når retten har en passende konsistens smages den til med salt, og lige inden servering røres smørret forsigtigt udi retten.

Server med kogte ris, raita, naanbrød og en iskold mango lassi.

God appetit

4 Kommentarer

  1. Den ret holder hele året rundt – og er også en favoritterne hos os :-)
    (jeg får faktisk lyst til mangolassi nu… måske jeg skal huske at få købt noget mango en af de nærmeste dage…)

    • Det gør den nemlig – og det smager bare godt!

      Ja, du må vist hellere se at få købt noget mango så du kan få lavet noget mango lassi :) Eller gør som os: blend mangoen og frys den i en ispindform, og wupti! Så er der mango is (smider et indlæg op om det i nærmeste fremtid)

  2. Hej, hvis man nu vælger at købe karry blandingen istedet for at gå i krig med selv at riste kryderierne , hvor meget vil du så mene man skal bruge af en færdig lavet karry bladning.. kan ikke rigtigt få ud af opskriften hvor stor en mængde karry de hele kryderier giver i sidste ende

    • Hej Morten

      Det var da egentlig et glimrende spørgsmål.. Så vidt jeg husker plejer der vist at være én stor spsk. karry, så det synes jeg, at du skal prøve med. Næste gang jeg selv laver opskriften skal jeg nok lige prøve at skrive ned, hvor meget karry jeg får ud af det :)

      Venlig hilsen
      Martin

Skriv et svar