Braiseret nakkefilet med mos, glaserede løg og gulerødder

Udgivet af den 26. september, 2011 i Kødretter | 13 kommentarer


Braiseret nakkefilet med mos og glaserede løg og gulerødder

Så fik jeg endelig tid til at skrive på bloggen igen. Jeg er netop startet på Syddansk Universitet, så jeg har haft rigeligt at se til på det sidste, hvilket har resulteret i lidt inaktivitet her på bloggen. Jeg har stadig billeder liggende fra et par sommerretter, som også kommer på bloggen på et tidspunkt, når der er tid til det.

Hvad chiliplanterne angår… ak ja. Det gik dem bedre sidste år. Det viste sig, at året mest solrige uge var den uge, hvor vi var i Paris, og vi havde kun bestilt én vanding mens vi var væk (hvilket tydeligvis ikke var nok), så de var ikke til at redde da vi kom hjem. Men jeg må bare passe dem bedre næste år.

Braiseret nakkefilet med mos og glaserede løg og gulerødder

Herhjemme er vi så småt tyvstartet på simreretterne, da det er en af de få ting vi savner ved efterår/vinter, og generelt er udskæringerne ret billige. Så ikke nok med, at du får enormt velsmagende mad, så er det også billigt! I denne omgang var det så en go’ nakkefilet, der stod på menuen.

Læs også: Pulled pork i ovn med coleslaw

Anledningen til denne ret, som stod på braiseret nakkefilet var egentlig, at jeg skulle ha’ afprøvet min for nyligt anskaffede Le Creuset støbejernsgryde, som klarede jobbet rigtig godt. Det er bestemt en af de bedre investeringer jeg har gjort, og så har jeg den forhåbentligt resten af livet.

2008 Esprit d'Automne, Domaine Borie de Maurel

Til denne omgang braiseret nakkefilet fik vi selvfølgelig også lidt at drikke. Vi drak en flaske 2008 Esprit d’Automne, Domaine Borie de Maurel fra Minervois i Sydfrankrig. En ordentlig smagsbombe med noter af bl.a. brombær og sorte oliven. En rigtig kraftig “vintervin”, der passer perfekt til simreretter som denne. Det bedste er næsten, at du virkelig får meget for pengene i den her vin. Den koster sølle 89,- i Vinens Verden. 2008 Esprit d’Automne har også en storebror, som jeg stadig har til gode at smage. Jeg har dog ladet mig fortælle, at den skulle smage rigtig rigtig godt, så hvis man har 145,- til en go’ flaske vin, og står der en nakkefilet i ovnen, vil 2006 La Feline, Domaine Borie de Maurel også være en mulighed.

Opskriften her er til 6-8 personer.

Ingredienser:

  • 1 nakkefilet på ca. 2 kg
  • 1 flaske rødvin
  • 1 bundt timian (og/eller rosmarin)
  • 3-4 laurbærblade
  • 2 løg
  • 1-2 porre
  • 2 gulerødder
  • 4-6 fed hvidløg
  • 10-15 hele peberkorn

Glaserede løg og gulerødder:

  • 600 g gulerødder
  • 400 g skalotteløg
  • 20 g smør
  • 0,25-0,5 dl vand
  • Et par kviste rosmarin
  • 1-2 dl æbleeddike/hvidvinseddike
  • 1-2 spsk. honning
  • Salt & peber

Kartoffelmos:

  • 1-1½ bagekartoffel pr. person
  • Rigeligt smør
  • Et godt skvæt piskefløde (eller vand/mælk til helsefolket)
  • Evt. et par bundter krydderurter (f.eks. persille, kørvel, purløg)
  • Salt & peber

Start med at ordne løg, hvidløg, porre og gulerødder og skær dem groft ud. Puds nakkefileten af og skær de værste stykker fedt fra.

Tænd ovnen på 150 grader, og varm en stor støbejernsgryde godt op. Brun nakkefilen godt af i lidt olie og lad den få en go’ stegeskorpe på alle sider. Når den er brunet godt af tages nakkefileten op af gryden.

Kom alle grøntsagerne op i gryden og lad dem stege til de har fået lidt farve. Læg så nakkefileten tilbage i gryden sammen med timian/rosmarin, laurbærblade og peberkorn og hæld rødvinen ved. Kog det hele op, læg låg på og sæt støbejernsgryden i ovnen, hvor den skal stå og braisere i ca. 2-4 timer.

En lille times tid før maden skal på bordet, er det tid til at gå i køkkenet igen. Tag gryden ud af ovnen, tag den braiserede nakkefilet forsigtig op og dæk den over med staniol. Sigt væden over i en mindre gryde, hvor den koges op og skummes af. Lad den reducere til en passende kraft og smag til med salt, peber og evt. en lille klat ribsgele. Jævn evt. saucen med lidt maizena. Er du i det listige humør tager saucen ikke skade af at blive monteret med et par kolde smørtern inden servering.

Glaserede løg og gulerødder + kartoffelmos:
Skær skalotteløgene ud i halve/kvarte, og skær gulerødderne ud i lidt grove stykker. Skræl kartoflerne, skær dem ud i grove stykker og kom dem i en gryde dækket med vand. Sæt kartoflerne over og varm en gryde op til løg/gulerødder.

Brun løg og gulerødder af i lidt smør og olie sammen med rosmarin, tilsæt vand og læg låg på. Lad det dampe mørt i ca. 5 min.

Tag låget af, tilsæt honning og eddike og lad det koge helt ind så løg og gulerødder bliver glaseret heri. Smag til med lidt salt og peber.

Når kartoflerne er kogt møre (ca. 15 min.), tages de af varmen og vandet hældes fra. Tilsæt en god klat smør og mod det hele. Tilsæt lidt fløde og evt. mere smør til mosen har den ønskede konsistens. Tilsæt evt. en go’ håndfuld friskhakkede krydderurter og smag til med salt og peber.

Kødet trevles fra hinanden og serveres med en go’ klat kartoffelmos, glaserede løg og gulerødder og en skefuld eller to af den lækre sauce.

God appetit

13 Kommentarer

  1. Dunkede en flaske Cuvée Sylla 2008 sammen med en kammerat her i torsdags og hold fast hvor er den bare alle pengene værd! Sort og beskidt Minervois syrah, som Michel Escande ynder at lave den og altså topvinen fra Borie de Maurel. Blå tænder er so last year, så gå i stedet efter looket med blå læber og sorte tænder..

  2. Det må siges det er en lækker ret du vender tilbage med på bloggen, simremad er også noget der bestemt smart skal på menuen hos mig igen.

    Nå jeg ville egentlig blot informere dig om at dit link til “malms mad” ude i højre side ikke virke mere, da jeg kort efter bloggens fødsels ændrede navnet til Smag for kræs http://smagforkraes.blogspot.com/

    Forsat god dag :-)

    • Jo tak :) Simremad er jo altid lækkert.

      Ah, tak.. Undrede mig godt nok over at den ikke eksisterede mere. Lader dog til at jeg ikke har fået fjernet linket mere. Men vil da lige skynde mig og ændre det ;)

  3. Uha da da. Den vin er da lige en jeg må smage. Tak for tippet.

    Jeg har selv en nakkefilet i ovnen lige nu. Den skal serveres med en meget enkel grøn salat.

    VH Hanne

    • Hej Hanne

      Det lyder lækkert med nakkefileten – det smager jo altid godt :)

      Jamen velbekomme – jeg håber at vinen falder i god jord :)

      Venlig hilsen
      Martin

  4. Hej Martin

    Ku’ man lave en sommerudgave af denne ret med hvidvin i stedet?

    :o) Carina

    • Hej Carina

      Det ville da bestemt være et forsøg værd – evt. med nogle mere sommerlige urter og grøntsager. Måske med fennikel og solmodne tomater? :)

      Hvis du giver det et forsøg må du meget gerne lade mig høre, hvordan resultatet bliver.

      God sommer!

      Venlig hilsen
      Martin

  5. Tak for en kanon opskrift – den har været meget populær hos gæster flere gange!
    Ved du om man evt kan lave en oksegrydesteg med ben på samme måde, og få et lige så mørt og saftigt resultat?
    Eller har du andre råd til tilberedning af en sådan?

    • Hej Karlo

      Jamen velbekomme – jeg er glad for, at den kan bruges :)

      Umiddelbart vil jeg mene, at du sagtens kan bruge samme fremgangsmetode med en oksegrydesteg, og få et ligeså mørt og saftigt resultat, men det er ikke noget jeg har erfaring med. Men giv det et forsøg og lad mig endelige høre, hvordan det bliver :)

      Rigtig god weekend!

      Venlig hilsen
      Martin

  6. Kartoffelmos af de sidste danske kartofler får et godt skud vitaminer og dejlig smag, når man tilsætter rigeligt – ikke smør, men finthakket grønkål; det går også godt til en gang frikadeller.

    • Det lyder skønt med finthakket grønkål i mosen! Jeg plejer, at røre godt med friskhakkede krydderurter i, men de er sjældent så spændende om vinteren, så der ville grønkål være et glimrende alternativ.

      Venlig hilsen
      Martin

Skriv et svar