Hjemmelavet koldskål – den bedste opskrift

Udgivet af den 28. juli, 2014 i Desserter og kager


Hjemmelavet koldskål - den bedste opskrift

Der er ingen tvivl om, at denne sommer har været virkelig varm indtil videre. På sådanne hede sommerdage er der én ting, som er et must: hjemmelavet koldskål!

Jeg har før lavet koldskål, men af en eller anden grund var det første gang i år, at Martin og jeg fik koldskål, da jeg lavede denne portion i weekenden. Jeg ved ikke helt hvorfor, da det jo smager skønt, og især når temperaturen går amok udenfor. Personligt er jeg ikke så god til de høje temperaturer, så når solen brager ned, er det nødvendigt med noget kølende, og her er koldskål et alletiders bud.

Læs også: Brombærtrifli med hjemmelavede makroner

Der findes uden tvivl ganske udmærket købekoldskål, men der er nu intet, der slår den hjemmelavede. Det er super nemt at lave og kan laves i god tid og stå klar i køleskabet. Vi spiser gerne vores koldskål som dessert, men jeg kunne nu godt finde på at spise en portion til morgenmad på de virkelig varme dage, for nu hvor sådan en omgang koldskål primært består af kærnemælk og tykmælk, så er det vel næsten seriøst nok til morgenmad, ikke?

Hjemmelavet koldskål - den bedste opskrift

Hjemmelavet koldskål med hyldeblomst og granola

Denne portion blev pyntet med lidt friske hyldeblomster, som både giver en dejlig duft og et diskret hint af hyldeblomstsmag. Når man plukker hyldeblomst er det vigtigt ikke at ryste eller skylle dem for meget, da de vil miste deres smag og duft. Vi plejer at ryste dem let og lægge dem i en stor, hvid skål, så de små sorte dyr kravler væk. Og ellers skal man huske ikke at plukke de hyldeblomster (eller andre blomster, bær og lignende), der vokser for tæt på befærdede veje. Når alt det så er sagt, så er der altså noget særligt hyggeligt og dejligt ved at kunne plukke lidt forskelligt i naturen og bruge det hjemme i sit eget køkken.

Læs også: Hjemmelavet hyldeblomstsaft

I stedet for de traditionelle kammerjunkere valgte vi at lave en hurtig omgang honningsristede nødder og havregryn. Vi smed bare nogle grofthakkede nødder og grovvalsede havregryn på en pande sammen med en god skefuld honning og en klat smør og ristede det ved middel varme til det var gyldent. Når det køler af bliver det sprødt, og det er en lækker og simpel afveksling i forhold til den traditionelle topping. Sammen med friske jordbær og lidt hyldeblomster smagte det i hvert fald skønt ovenpå koldskålen.

Hjemmelavet koldskål - den bedste opskrift

Hjemmelavet koldskål – den bedste opskrift

Koldskål er en af sommerens favoritter når der skal dessert på bordet. Her får du en ne og lækker opskrift på koldskål.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 5 minutter
Samlet tid: 15 minutter
Antal: 4
Forfatter: Maiken Bundgaard

Ingredienser

  • ½ l kærnemælk
  • ½ l tykmælk
  • 4 økologiske æggeblommer, pasteuriserede kan også bruges
  • 1 stang vanilje
  • 100 g sukker
  • ½-1 økologisk citron, saft og revet skal heraf

Sådan gør du

  • Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud.
  • Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad.
  • Kom vaniljesukkeret, resten af sukkeret og de 4 æggeblommer op i en skål og pisk det til en lys og tyk æggesnaps.
  • Herefter tilsættes kærnemælken, tykmælken samt skal og saft af en halv citron, hvorefter det hele piskes eller røres grundigt sammen.
  • Smag evt. til med ekstra citronsaft og -skal og sæt koldskålen i køleskabet til den skal serveres.

Noter

Vi serverede koldskålen med honningristede nødder og havregryn, som laves ved at komme en håndfuld grofthakkede nødder og grovvalsede havregryn på en pande sammen med en god skefuld honning og en klat smør og lade det riste ved middel varme indtil det er gyldent.
Server koldskålen iskold med friske bær og sprød topping som f.eks. honningristede nødder og havre, kammerjunker e.l.
Har du prøvet en af mine opskrifter?Nævn @rigeligtsmordk eller tag #rigeligtsmordk!
Skal der tykmælk i en koldskål?

Det synes jeg, men man kan også lave den uden, hvis man ønsker en tyndere og mere syrlig koldskål. Nogle bruger også ymer eller yoghurt i stedet for koldskål, men hvis du spørger mig, så skal der altså tykmælk til.

Hvad kan man bruge som topping?

Klassikeren er selvfølgelig gode kammerjunker bagt på smør! Gerne sammen med friske danske jordbær. Du kan også gøre som her og lave en simpel granola og riste lidt havre og mandler i honning og smør. Hvis det er sæson, så kan du også komme friske hyldeblomster på ved servering.

Kan man undlade æggeblommer?

I teorien ja, men det giver bare ikke samme cremede resultat, så jeg ville ikke lave koldskål uden.

Maiken Bundgaard

Madøre med en forkærlighed for bagning og surdejseksperimenter. Jeg er vild med at lave simple, lækre og nærende retter, som bringer glæde i hverdagen. Økologi, kvalitet og råvarer i sæson er nøgleord i mit køkken. I øvrigt så er jeg Martins bedre halvdel, også kendt som fru rigeligtsmør.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vurder opskrift




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.